- Weisz snakker usant

BRUSSEL (Dagbladet): Spionsiktede Stein Viksveen avviser kategorisk opplysningene fra sin utpekte føringsoffiser Hellfried Weisz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte Viksveen i Brussel i går, og konfronterte ham med uttalelsene til tidligere oberstløytnant Weisz.

- Weisz snakker usant. At jeg skal ha forsøkt å bryte ut av et forhold til Stasi som jeg ikke hadde, er en helt sprø tanke, sier Viksveen. Stavanger Aftenblads Brussel-korrespondent ser uttalelsene fra Weisz som enda et uttrykk for at saken mot ham er konstruert når eksoffiseren knytter to av hans angivelige forsøk på å bryte til at Viksveen flyttet til henholdsvis Vest-Tyskland i 1962 og Norge i 1973.

- Løgnprodusent

- Weisz sier at han ser dine forsøk på å bryte med Stasi som en formildende omstendighet. Han sier at han beklager saken mot deg. Hva er din reaksjon?

- Hans følelsesliv er hans sak. Hvorfor skulle en mann som Weisz, som var offiser i en organisasjon som levde av å produsere løgner, nå tas som et sannhetsvitne?

- Men hvilken interesse skulle Weisz ha av å lyve om deg?

- Jeg spør meg selv om det. Men jeg ser at oberstløytnantene Weisz og Heinz Becker går igjen i min sak. De er som Knoll og Tott. Jeg vet at Stasi bygde opp en mappe om «Lanze». Alle opplysninger om meg ble lagt inn, det være seg om min jobb, mine framtidsplaner, familie, venner, pengeforhold og bilder i den grad de hadde. Mappa ble startet av Manfred Elisath i 1962. Den ble studert og bygd ut av alle som skal ha vært mine føringsoffiserer.

Dobbeltagent?

- Weisz sier at det var mistanke om at du var dobbeltagent?

- Dette er like galt, men kanskje en begrunnelse for stadig å supplere mappa om «Lanze». Becker bekreftet i det rettslige avhøret at jeg angivelig ble sjekket i 1980-årene, men at de ikke kom til noen sikker konklusjon. Det samme skjedde i Elisaths tid på 1960-tallet og under Weisz i 70-årene.

Viksveen sier at han i dag, etter å ha systematisert inntrykkene fra avhørene, ikke ser bort fra at han kan ha møtt Weisz.

- Jeg gjennomførte i 1978 en fem dagers reportasjetur i DDR. Jeg fikk visum i DDR-ambassaden i Oslo, og reiste inn over flyplassen Schönefeld i Øst-Berlin. Med leiebil dro jeg til byene Frankfurt an der Oder, Eisenhüttenstadt og Dresden. Jeg gikk på lokale kneiper. I Eisenhüttenstadt ble jeg invitert hjem til en familie. Jeg kan ikke se bort fra at Weisz eller en av hans medarbeidere passet meg opp med hensikt. Stasi kjente sikkert alle mine bevegelser og hadde alle muligheter til å gjøre det. Viksveen leser intervjuet med Weisz flere ganger i løpet av vår samtale. Han gir ikke inntrykk av at hans forsvarsbolverk rokkes.

- Viksveen, inntrykket kan lett feste seg at du virkelig hadde et forhold til Stasi, men at det ikke kom særlig mye ut av det og at påtalemyndigheten nå har problemer med både å bevise at du overleverte hemmeligheter og at saken i tilfelle ikke er foreldet. Du innser det?

- Det viktigste for POT og påtalemyndigheten er å skape inntrykk av at de hadde grunn til å aksjonere mot meg. Jeg lukker ikke øynene for at de vil avslutte saken mot Berge Furre ved å ta meg. Men siktelsen ble tatt ut under tidspress, bare dager før tiårsfristen hadde vært ute. Dette forklarer karikaturen av en husundersøkelse som ble foretatt hos meg i Brussel i november 1999. Det virket ikke som politietterforskerne visste hva de lette etter, sier Viksveen.

<B>«ABSURD»:</B> - Hvorfor skulle Weisz, som var offiser i en organisasjon som levde av å produsere løgner, nå tas som et sannhetsvitne? spør spionsiktede Stein Viksveen. Her på Grand Place i Brussel i går ettermiddag.