Weiwei (53) satt i husarrest

Men Kinas Andy Warhol tok en søt hevn.

NAKEN-PROTEST: Under klærne vi dekker oss til med, er det en fryktløs kropp, mener Ai Weiwei. I motsetning til myndighetene har han ingenting å skjule, derfor kaster han klærne, sier han. Her poserer han sammen med Kinas mest kjente AIDS-aktivist. En kvinne som selv jobbet som prostituert for bedre å forstå deres situasjon. Foto: Ai Weiwei.
NAKEN-PROTEST: Under klærne vi dekker oss til med, er det en fryktløs kropp, mener Ai Weiwei. I motsetning til myndighetene har han ingenting å skjule, derfor kaster han klærne, sier han. Her poserer han sammen med Kinas mest kjente AIDS-aktivist. En kvinne som selv jobbet som prostituert for bedre å forstå deres situasjon. Foto: Ai Weiwei. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ai Weiwei (53) hadde planlagt en stor avskjedsfest. Han hadde sendt ut åpen invitasjon over Twitter, og bestilt 10 000 krabber til denne festlige, men ironiske gravølen.

Søndag skulle Ai markere at myndighetene har beordret ham om å forlate det nybygde atelieret til 1.1 millioner kinesiske yuan i Shanghai. Men fredag kveld, mindre enn 48 timer før den planlagte banketten, dukket sivilkledde politimenn opp i en varebil uten skilt.

- Det var veldig, veldig absurd, sier Ai til Dagbladet. 

Krabber til besvær Høflig, men bestemt ble det antydet at festen burde avlyses. Tusenvis hadde takket ja til invitasjonen, og det hele begynte å komme ut av kontroll følte myndighetene.  

Dessuten kunne krabbene Ai hadde bestilt tolkes som en skjult protest mot myndighetene. Ordet «elvekrabber» kan på kinesisk også høres ut som «harmonisere», et ord som hyppig brukes av Kommunistpartiet. 

Ai nektet å gi etter for presset. Dagen etter var politiet på døra igjen. Denne gangen var beskjeden utvetydig. 53-åringen var satt i husarrest i Beijing, og fikk ikke forlate leiligheten før søndag etter midnatt. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer