Welcome, mister Gore

- Nobelkomiteen nyter stor respekt over hele verden, sier Fredsprisvinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Fredsprisvinner Al Gore (59) ble møtt av samme mediaoppbud på Gardermoen som om en av de store statslederne skulle kommet på Norge-besøk.

Fram til det offisielle programmet i forbindelse med mandagens Nobelpris-utdeling starter søndag klokka 13.00, vil Gore og hans følge ha to dager i «hemmelighet» til sightseeing og julehandel.

Sånn sett er Grand Hotel midt i hovedstadens paradegate Karl Johan et svært offentlig sted å være i fred.

Der skal også representanten for den andre fredsprisvinneren FNs klimapanel (IPPC) - dr. Rajendra Pachauri - bo. Han får nok mer fred fra fotografer og autografjegere enn Al Gore gjør.

Indiske Pahcauri kommer først til Gardermoen fra Geneve 23.30 lørdag kveld, og han har ikke andre planer enn å sove og forberede seg til programmet som starter med internasjonal pressekonferanse.

-Ikke bare sightseeing

- Jeg har litt annet å gjøre også enn sigthseeing  fram til søndag, fortalte en strålende opplagt Gore da han møtte pressen sammen med media ved 10.15-tiden i dag.

Gore og familien - hans svenskættede kone Tipper, datteren Kristin, svigersønnen Paul Kusac og svogeren  Frank Hunger - landet 09.38 med Continentals rutefly fra New York.

Al Gore kom med overveldende ros til Nobelkomiteen og Nobles fredspris.

- Nå har jeg virkelig fått erfare at Nobelkomiteen nyter stor respekt over hele verden. Fredsprisen har bidratt til på holde fokus på fredsarbeidet på hele kloden i et hundreår, sa Gore til TV 2 Nyhetskanalen.

- Det skjer noe i USA

Gore skal bli i Norge fram til onsdag. Da da drar han til klimakonferansen på Bali.

På Gardermoen roste han Norges «grep» i klimapolitikken og andre spørsmål som er viktige for verdenssamfunnet.

- Norge har en stor rolle i verden til å være et så lite land, sa Gore, som også har optimistiske toner med til Oslo og Bali fra sitt eget hjemland USA.

- Det skjer noe hjemme i USA nå i klimasaken. Over 700 amerikanske byer har nå gått inn for Kyoto-protokollen, som vår egen regjering ikke vil binde seg til. Og nå har 150 av de store næringslivslederne i USA også gitt sin støtte til klimakravene i Kyoto, sa Gore.

Ved 11.30-tiden var han på plass på Grand Hotel etter ny transportetappe med Flytoget.

HER BOR DE: Fredsprisvinnerne bor alltid på Grand Hotel midt på Oslo paradegate Karl Johan. Og dato for prisutdelingen er alltid den samme: 10. desember.
TOK TOGET: Al Gore og kona Tipper venter på Flytoget på Gardermoen.
OGSÅ FREDSPRISVINNER: Dr. Rajendra Pachauri skal motta den ene halvparten av fredsprisen på vegne av FNs klimapanel (IPCC). Her blir han hyllet av kolleger i New Dehli da det ble kjent tidligere i høst at IPCC får fredsprisen sammen med Al Gore. Han kommer til Oslo natt til søndag og slipper samme oppstyr som Fredspris-kollega Al Gore.
HEMMELIG PÅ GRAND HOTELL: Her på Grand Hotel, midt på Oslos travleste gate Karl Johan, skal Al Gore og familien ha base for sitt hemmelige program fram til søndag.