Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wenche hetses grovt på plate

Wenche Foss er opprørt over den særdeles grove sangen «Dø Wenche Foss», som er blitt spilt i NRK. - Det er en grusom sang, laget av syke mennesker. Jeg venter meg en unnskyldning fra Einar Førde, sier Foss. Men NRK vil ikke beklage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I «Dø Wenche Foss» blir Wenche kalt et gammelt skinn og en ekkel haug av råtne knokler. Merr, hurpe og støvel er betegnelser som går igjen.

- Jeg prøver å heve meg over det, men det er klart at sånt går inn på en. Jeg merker at jeg ikke er helt i form i dag, sier Wenche.

- Det verste er jo at de sier at jeg må ta med meg Wenche Myhre, Leif Juster og Odd Grythe i døden. Både Leif og Odd er jo allerede døde! Men jeg kommer ikke til å gå til søksmål, selv om jeg synes dette er en grov overtramp. Et søksmål vil bare gi næring til hele saken.

Wenche Foss poengterer at hun er vant til å bli parodiert og spøkt med, og det synes hun bare er morsomt.

- Men dette er forferdelig. Slik musikk burde ikke bli spilt på radioen. Det føles som om NRK bifaller poenget i sangen, nemlig at jeg må dø. Tenk om jeg falt om her og nå?

Vil ikke beklage

- Vi beklager ikke at sangen ble spilt i Petre, sier fungerende kanalsjef Tove Fugelsnes.

- Den ble spilt i et program som tar for seg bevegelser i undergrunnsmiljøet, og vi mener dessuten at dette er en parodi på en del ekstreme musikkutrykk fra blant annet USA, sier Fugelsnes.

Einar Førde er bortreist, og stedfortredende kringkastingssjef Olav Nilsen har ikke hørt om saken. Han henviser til radiodirektør Tor Fuglevik.

- Jeg må sette meg inn i dette før jeg gir noen kommentar. Jeg kan ikke kaste alt til side for å svare på noe sånt, sier Fuglevik.

Advokathjelp

«Dø Wenche Foss» finnes på en CD som er gitt ut av Det Norske Studentersamfund. Plata består av en samling artister som har opptrådt for studentene.

- CD-en ble trykt i 3000 eksemplarer, hvorav 1000 ble delt ut til artister og forbindelser. Resten ble solgt eller gitt bort gjennom studentbokhandelen Akademika, sier tidligere formann Christian Herzog i Studentersamfundet. Han vil ikke fortelle hvilke personer som er med i bandet Paven, som framfører «Dø Wenche Foss» på plata.

- Teksten er utrolig infantil og barnslig, og det er nettopp meningen. Dette er ment å være morsomt, sier Herzog, som også forteller at de konsulterte en advokat før de ga ut CD-en, for å forsikre seg om at teksten ikke var injurierende. Advokat Arne Aarsæther bekrefter at han ikke vurderte sangen som injurierende.

Jan Tore Vestrøm, musikkansvarlig i Akademika, forteller at CD-en har blitt revet vekk.

- Vi er så å si utsolgt, men mottar stadig bestillinger fra hele landet. Og det er sangen om Wenche Foss som er mest populær, sier Vestrøm.

Groteskt og truende

- Denne teksten er svært injurierende hvis man velger å ta den alvorlig. Men det fortjener den ikke, sier advokat Steingrim Wollan.

- Teksten er helt grotesk og direkte truende. Men ved å gå til sak mot opphavsmennene oppnår man knapt noe annet enn å gi PR til en usedvanlig dårlig låt. Men jeg tror Wenche Foss ville vunnet fram hvis hun valgte å gå til søksmål, sier Vollan.

Det var i mars i år at sangen ble spilt i «Roxrevyen» på NRK Petre. En lytter klaget til Kringkastingsrådet, som mente at det kunne vært bedre presisert i programmet hvorfor de valgte å spille låta.

«Det er rådets oppfatning at innslaget burde vært fulgt opp med en klargjørende kommentar og vært satt inn i en sammenheng,» het det i uttalelsen fra rådet.

UTHENGT: -Det er sårt at jeg blir kritisert for å hjelpe Bosnia, sier Wenche Foss, og viser til teksten på "Dø Wenche Foss", der hun blir beskylt for hykleri når hun stiller opp for Bosnia og deretter drar til Frankrike på ferie.