Homo-pioneren:

Wenche Lowzow er død

- Har hatt stor betydning for vårt samfunn, sier statsminister Erna Solberg

PARTNERE: I 1993 inngikk Wenche Lowzow parterskap med Karen Christine (Kim) Friele i Oslo rådhus. Her er paret på rådhustrappa etter inngåelsen. Der var det flaggborg, hundrevis av sympatisører og et tyvetalls demonstranter som demonstrerte mot partnerskapsloven.
Foto: Trygve Indrelid, Aftenposten
PARTNERE: I 1993 inngikk Wenche Lowzow parterskap med Karen Christine (Kim) Friele i Oslo rådhus. Her er paret på rådhustrappa etter inngåelsen. Der var det flaggborg, hundrevis av sympatisører og et tyvetalls demonstranter som demonstrerte mot partnerskapsloven. Foto: Trygve Indrelid, Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyrepolitikeren, foregangskvinnen og det norske homo-ikonet sovnet inn i en omsorgsbolig på Geilo natt til i dag. Hun fikk med seg 90 begivenhetsrike år.

– Det er klart det gjør vondt. Det blir et savn. Jeg trenger noen dager å summe meg på, sier Karen-Christine Friele til Aftenposten.

De to inngikk partnerskap allerede i 1993, etter at de to gjennom 80-tallet sto aller fremst i den norske kampen for homofiles rettigheter.

Foregangskvinne

Lowzow ble valgt inn på Stortinget for Høyre i 1977 og det skapte stor oppstandelse da hun på Dagbladets førsteside to år senere sto fram som homofil. Dermed ble hun den første åpent homofile på Stortinget.

Friele forteller at de har vært sammen i 39 og et halvt år.

Statsminister Erna Solberg (H) sier Lowzow jobbet med mange viktige saker for Høyre gjennom en årrekke, men at hun nok best vil bli husket som den første åpent homofile stortingsrepresentanten.

– Det er veldig trist at Wenche Lowzow har gått bort. Hennes åpenhet har hatt stor betydning for vårt samfunn, sier hun i en kommentar som er sendt NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer