PARTNERE: I 1993 inngikk Wenche Lowzow parterskap med Karen Christine (Kim) Friele i Oslo rådhus. Her er paret på rådhustrappa etter inngåelsen. Der var det flaggborg, hundrevis av sympatisører og et tyvetalls demonstranter som demonstrerte mot partnerskapsloven.
Foto: Trygve Indrelid, Aftenposten
PARTNERE: I 1993 inngikk Wenche Lowzow parterskap med Karen Christine (Kim) Friele i Oslo rådhus. Her er paret på rådhustrappa etter inngåelsen. Der var det flaggborg, hundrevis av sympatisører og et tyvetalls demonstranter som demonstrerte mot partnerskapsloven. Foto: Trygve Indrelid, AftenpostenVis mer

Homo-pioneren:

Wenche Lowzow er død

- Har hatt stor betydning for vårt samfunn, sier statsminister Erna Solberg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyrepolitikeren, foregangskvinnen og det norske homo-ikonet sovnet inn i en omsorgsbolig på Geilo natt til i dag. Hun fikk med seg 90 begivenhetsrike år.

– Det er klart det gjør vondt. Det blir et savn. Jeg trenger noen dager å summe meg på, sier Karen-Christine Friele til Aftenposten.

De to inngikk partnerskap allerede i 1993, etter at de to gjennom 80-tallet sto aller fremst i den norske kampen for homofiles rettigheter.

Foregangskvinne

Lowzow ble valgt inn på Stortinget for Høyre i 1977 og det skapte stor oppstandelse da hun på Dagbladets førsteside to år senere sto fram som homofil. Dermed ble hun den første åpent homofile på Stortinget.

PÅ TUR: Wenche Lowzow og Kim Friele bodde på Geilo er er de to ute på tur sammen i 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet
PÅ TUR: Wenche Lowzow og Kim Friele bodde på Geilo er er de to ute på tur sammen i 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Friele forteller at de har vært sammen i 39 og et halvt år.

Statsminister Erna Solberg (H) sier Lowzow jobbet med mange viktige saker for Høyre gjennom en årrekke, men at hun nok best vil bli husket som den første åpent homofile stortingsrepresentanten.

– Det er veldig trist at Wenche Lowzow har gått bort. Hennes åpenhet har hatt stor betydning for vårt samfunn, sier hun i en kommentar som er sendt NTB.

Også partikollega Per-Kristian Foss peker på at det først og fremst er homo-kampen hun vil bli husket for. Han so selv åpen fram med sin legning i 2000.

- Som den første som sto fram som homofil på Stortinget så betydde hun mye for mange. Hun var en modig dame, sier mangeårig partikollega Per-Kristian Foss til Dagbladet.

Han minnes henne som en politiker der kampen for homofiles rettigheter bare ble viktigere og viktigere.

- I hennes siste stortingsperiode overtok nok homokampen for mye av partipolitikken. Men hun var ikke noe mindre modig av den grunn, sier han.

Omstridt

Foss tenker på henne som en aktiv og omstridt skolepolitiker.

- Det var først og fremst hennes påstander av at det ble drevet venstre-propaganda og skjult marxistisk påvirkning i skolen, som gjorde henne så omstridt, sier Foss.

Han så dødsbudskapet på nettavisene like før Dagbladet ringte ham.

- Min tanke går først og fremst for Kim som er blitt alene. Selv om det ikke var overraskende så er det jo trist når det skjer.

Lowzov hadde vært alvorlig syk i flere måneder.

Lærer

Wenche Bryn Lowzow ble født 27. mai 1926 på Frogner i Oslo. Hun var utdannet lærer og var stortingsrepresentant for Høyre i Oslo fra 1977 til 1985.

Lowzow tok treårig lærerskoleeksamen på Hamar i 1958 og engelsk mellomfag ved Universitetet i Oslo i 1962. Hun arbeidet som lærer ved Lakkegata skole fra 1958 til 1969 og var rektor ved Trosterud skole fra 1969 til 1977.

Fra 1967 til 1971 satt hun som medlem av Oslo bystyre og i formannskapet fra 1971 til 1975. Hun var vararepresentant på Stortinget i perioden 1969– 1977, før hun fikk fast plass og satt to perioder.

Wenche Lowzow, opprinnelig fra Frogner, skal bisettes i Oslo, men datoen for bisettelsen er ennå ikke bekreftet.

Dagbladet kommer med mer

LYKKELIGE:  Karen Christine Friele og Wenche Lowsow (t.h.) fra partnerskapsingåelsen i Oslo Rådhus.  

Foto:  Mette Møkker/Dagbladet.
LYKKELIGE:  Karen Christine Friele og Wenche Lowsow (t.h.) fra partnerskapsingåelsen i Oslo Rådhus. Foto: Mette Møkker/Dagbladet. Vis mer
ÆRES: Kim Friele (t.v.) og ektefellen Wenche Lowzow æres under skeive dager med å bli kjørt først i den historiske seksjonen i samme bil som kong Harald og dronning Sonja benyttet under sin signingsferd
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
ÆRES: Kim Friele (t.v.) og ektefellen Wenche Lowzow æres under skeive dager med å bli kjørt først i den historiske seksjonen i samme bil som kong Harald og dronning Sonja benyttet under sin signingsferd Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer