Wenche synger ut i «Ukeslutt»

- Ungdom mot narkotika mener det nok godt, men jeg er redd de gjør mer skade enn gagn i sin steile holdning til metadonbehandling. De gjentar og gjentar at metadon kan hjelpe enkelte narkomane, men er ikke villige til å gi metadon likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wenche Foss ble realt engasjert og hevet stemmen såpass at hesheten trengte seg på da hun tørnet sammen med Ungdom mot narkotikas (UMN) Alex Molkom (25) i NRKs «Ukeslutt».

Sendingen går i NRK P1 i dag.

- Ja, jeg hisset meg opp og hevet stemmen. Jeg irriterer meg grenseløst når noen serverer så enkle løsninger, på tvers av hva faglig ekspertise står for. Her har den ene professoren og overlegen etter den andre gått ut og forsvart bruk av metadon i behandlingen av heroinmisbrukere, og så kommer disse 25-åringene og avfeier hele behandlingsformen. Fordi de ikke liker den. Det holder bare ikke! sier en meget engasjert Wenche Foss.

- Det er bra at hun engasjerer seg, men hun er ikke ekspert. Det er galt å gi metadon. Det er å begynne i feil ende. Vi må heller putte pengene i rusgiftfrie behandlingstilbud, sier Molkom fra UMN.

- Slike tilbud har hjulpet flere enn metadon har, legger han til.

- Kan det ha sammenheng med at metadon fortsatt bare er tilgjengelig for 120 heroinmisbrukere og er veldig nytt?

- Ja, jeg har ikke disse tallene i hodet. Likevel tror jeg at den prosentvise andelen vellykket behandlingt er høyere for rusgiftfri behandling enn for metadon, uten at jeg kan si det helt sikkert.

Ingen alternativ

- Det er ikke behandlingsplasser til alle som vil på avvenning?

- Nei, men det er der vi må bruke pengene. Bygge ut tilbudet.

- Og i mellomtida skal vi ikke gi metadon?

- Metadon er også dop. Bare ytterst få har klart å kvitte seg med metadonavhengighet.

- Får heroinbrukerne i metadonprosjektet et bedre liv på metadon?

- Ja, men det ville vært bedre rusfritt. Å kurere avhengighet av en rusgift med å gjøre misbrukeren avhengig av en annen gift er ikke holdbart. Det er å sy puter under armene på dem som har store problemer.

- Hva er alternativet til metadonbehandling?

- Nei, det vet jeg ikke, sier Molkom, som vedgår at heller ikke han er ekspert på området.

Aldri enige

- Hvordan kan de fordømme en behandlingsform som virker når de ikke har noe skikkelig alternativ? Det fins jo ikke nok plasser i behandlingsapparatet! Hvordan kan disse ungdommene sette seg på sin høye hest og vite alt så mye bedre enn legene som jobber i metadonprosjektet? undres Wenche Foss.

Wenche Foss er enig med UMN på ett punkt: hun vil det beste for misbrukerne som lider, som daglig må igjennom fornedrelse og fordømmelse i jakten på rus.

Men der slutter enigheten.

- Jeg vet jo at metadon ikke helbreder avhengigheten, men de narkomane får bedre livskvalitet. De slipper fornedrelsen og har muligheten til å få et verdig liv. Det er da noe, slutter Wenche Foss.