Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hetebølgen:

Wendy (45) sliter med å holde ut i varmen

Grunnet nakkeskade må Wendy Abrahamsen (45) bo i omsorgsbolig. Hun har problemer med å bevege seg og forteller at varmen sliter på helsa.

FRYKTER FOR HELSA: Wendy Abrahamsen (45) opplever hetebølgen som uutholdelig. Foto: Privat
FRYKTER FOR HELSA: Wendy Abrahamsen (45) opplever hetebølgen som uutholdelig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er reine bakerovnen. Jeg er redd for helsa mi, sier Wendy Abrahamsen (45), som bor i en av omsorgsboligene på Doktorløkka i Porsgrunn.

REKORDVARME: Det er meldt rekordhøye temperaturer flere steder i Norge. Vi er direkte inne fra Meteorologisk institutt med statsmeteorolog Kristen Gislefoss. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Grunnet brudd i nakken sliter Abrahamsen med lammelser i beina og er avhengig av rullator for å bevege seg. Hun sier at det er vanskelig å bevege seg mer enn 100 meter fra boligen.

Torsdag viste temperaturmåleren i vinduskarmen i leiligheten, som ligger i tredje etasje, mellom 35 og 37 grader.

Kan bli varmerekord

Tidligere denne uka er det blitt varslet at denne fredagen blir svært varm.

Dagbladet meldte i går at det er meldt over 30 grader mange steder i landet. Fredag kan bli årets varmeste dag. Først og fremst blir det varmt over hele Sør-Norge og Midt-Norge.

- Det ligger an til flere fylkesrekorder når det gjelder varme fredag, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB i dag.

Ifølge Moxnes blir det høyest temperaturer mellom 16 og 18.

Flere steder kan ifølge varselet på yr.no vente seg 34 grader fredag, blant annet Drammen, Fredrikstad – og Blindern i Oslo, der Meteorologisk institutt ligger.

- Jeg sliter med varmen. Jeg kan ikke gå inn igjen for å legge meg nedpå når jeg er sliten, men må sitte og holde ut utendørs. Jeg har flere ganger følt meg desorientert og svimmel. Å ikke kunne roe seg ned noe sted er vanskelig når man er syk, sier Abrahamsen.

Må sitte med demente

Leiligheten Abrahamsen bor i, er en av syv omsorgsboliger som eies av Porsgrunn kommune. Den ligger rett ved Doktorløkka bosenter. Abrahamsen ser ingen annen utvei enn å gå til demensavdelingens hage for å få kjølt seg ned.

Hun forteller at det går ut over hennes egen psyke å sitte der.

- Jeg må over dit for å holde ut i varmen. Jeg er glad i folk og eldre mennesker, men som syk selv er det ikke noe særlig koselig.

Ifølge Abrahamsen mottar hun tjenester fra hjemmetjenesten i kommunen. Hun forteller at de er fullt klar over hvordan hun sliter i varmen.

Ønsker varmepumpe

En annen beboer som Dagbladet har vært i kontakt med har fremmet ønske til kommunen om varmepumpe i leilighetene slik at beboerne kan regulere varmen bedre.

Abrahamsen mener også en varmepumpe hadde vært godt å ha.

- Det hadde vært mest effektivt og lønnsomt på sikt, sier hun.

Ole Henrik Lia, leder for bygg og eiendom i Porsgrunn kommune, sier til Dagbladet at boligen Abrahamsen bor i, er et helt vanlig bygg med ventilasjonsanlegg. Ifølge Lia finnes det ikke kjøleanlegg i noen av kommunens boliger.

- Det er ikke noe krav til kjøleanlegg i plan- og bygningsloven. Det er lagt opp til en felles hagedel som beboerne kan sitte i, sier han.

- Fullt av friområder i nærheten

Aud Fleten, kommunalsjef for omsorg i Porsgrunn kommune, sier til Dagbladet at beboere på Doktorløkka har flere muligheter til å avkjøle seg utendørs uten at man må sitte tett innpå andre.

- Det er et stort fellesareal. I tillegg er det fullt av friområder i nærheten som det er lett å komme seg til både med rullator og rullestol, sier hun.

Det Fleten kjenner til er det ikke kommet noen henvendelser om vifter eller kjøleanlegg fra beboerne i omsorgsboligene på Doktorløkka.

- Dette er henvendelser som kan ha gått til eiendomsforvaltning eller stiftelsen som eier, men jeg utelukker ikke at hjemmetjenesten kan ha fått henvendelser. Dette har jeg ikke hatt anledning til å undersøke, sier Fleten som for øyeblikket er på ferie i utlandet.

Fleten opplyser også at Porsgrunn kommune, i forbindelse med varmen, blant annet har gitt helseopplysninger og bistand til å skaffe vifter eller kjøleanlegg til mennesker med store helseproblemer i kommunen.

Kommunen leier boligene på Doktorløkka fra en stiftelse.

- Hvis man er misfornøyd med bomiljøet og ønsker å bo en annen plass må man kontakte eiendomsforvaltningen i kommunen og be om å få skifte, sier hun.

Tiltak mot dehydrering

Det er ikke bare beboere i Porsgrunn kommune som sliter med varmen. Oslo kommune har sendt brev til alle leverandører av hjemmetjenester og hjemmesykepleie om betydning av drikke i varmen.

- Hovedfokuset er nok å drikke til våre beboere og pasienter, da mange eldre tåler varmen dårlig. Vi tilbyr også alternativer som saftis, smoothie eller vannholdig frukt. Det brukes også vifter for å få nok avkjøling.

Det brukes drikkelister ved sykehjemmene for beboere som er i faresonen for dehydrering. Medarbeiderne er oppfordret til å se spesielt etter tegn på dehydrering. Slapphet og irritasjon kan være tegn på dette, sier Eva Waller, direktør for kommunale sykehjem og helsehus i sykehjemsetaten.

- Er alle sykehjem og andre institusjoner godt nok utrustet med aircondition?

- Byggene som inneholder institusjoner for eldre har egne krav til ventilasjonssystem. Solskjerming, lufting via vinduer og dører, samt bruk av vifter er som ellers i samfunnet avbøtende tiltak når det er varmt, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media