SLUTTER:  De ansatte seniorene som jobber for ISS som tralletrillere på Gardemoen må gå.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SLUTTER: De ansatte seniorene som jobber for ISS som tralletrillere på Gardemoen må gå. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

Wernar (72) får sparken fordi han er for gammel

Arbeids- og sosialkomiteen krever å heve aldersgrensen til 75 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wernar Karlsen (72) har jobbet i sju år som trallebetjent og holder seg frisk og rask med å jobbe på Gardermoen.

- Nå når jeg ikke får jobbe mer kommer jeg til å bli sittende hjemme å bli gammel og skrøpelig, sier Karlsen til Dagbladet.

Han reagerer kraftig på at ISS har besluttet at alle over 67 år ikke kan fortsette å jobbe i tralletjenesten ved Gardermoen. Han etterlyser informasjon og føler at ISS ikke kommuniserer med arbeiderne.

ISS har hatt rydding av bagasje- og handletraller på Gardermoen siden 2004. Inntil nå har mange av trallebetjentene vært pensjonister.

Dagbladet har tidligere omtalt trallebetjentene som fikk strengere krav som medførte at flere sluttet i protest.

Etter det Karlsen erfarer, skal tralletjenestens leder blitt innkalt til et informasjonsmøte som ble taushetsbelagt. Tillitsvalgt for tralletjenesten, Bjørn Håkon Braaten, vil foreløpig ikke uttale seg angående saken.

Trist - Vi har et flott miljø oss seniorer mellom og vi holder sammen. For meg har denne jobben vært en helsegevinst, og vi mener vi gjør en bra jobb, sier Karlsen som synes det er trist at pensjonistene må slutte i jobben.

Han skjønner at ISS har rett til å gjøre dette, men synes at ISS må bli flinkere til å håndtere dette på en korrekt måte.

- Vi skjønner at vi ikke skal forhindre andre inn i jobb, sier han.

Ifølge Karlsen skal han ikke ha mottat brev om oppsigelse eller fått yttligere informasjon fra ledelsen i ISS.

De eldre må gå Konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, vil ikke si at ISS gir pensjonistene sparken, men at de innfører en policy på at ingen over 67 år skal jobbe i tralletjenesten på Gardermoen.

- Vi benytter oss av vår styringsrett og har nå valgt å sette en grense på 67 år. Alle som er over denne alderen og jobber hos oss må etter hvert slutte i jobb, sier Bjørneboe til Dagbladet.

ISS har overtatt renholdet på Gardermoen og får dermed overflødige renholdere fra AB og YIT. Bjørneboe mener at en større kontraktflate ved Gardermoen har ingenting å gjøre med at tiltakene ble satt i gang nå.

- Dette hadde vi gjort helt uavhengig av at vi får flere ansvarsområder, men det er flere yngre mennesker som står i kø for å få jobb sier han.

Åpenhet ISS har hele tiden vært åpen om dette.

- Disse beslutningene har på ingen måte vært taushetsbelagt og vi ser på dette som helt udramatisk. Pensjonistene har fått en varsel om oppigelse innen seks måneder, sier konserndirektøren.

Han har forståelse for at spreke og raske pensjonister blir lei seg for å ikke få fortsette i jobb.

- Det er sånn det er. Det gikk ikke i de eldres favør denne gang.

Skuffet Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen synes det var trist å høre at ISS ikke vil beholde pensjonistene ved Gardermoen, og mener dette er et feil signal å gi.

- Jeg arbeider for å få fjernet aldersgrensen og pålegge bedrifter å komme med en begrunnelse for at noen må slutte i jobb. Pensjonister som jobber får bedre helse fordi de er i bevegelse, det er helt fornuftig, sier Hagen til Dagbladet.

Han synes ikke ISS skal begrunne dette med at unge står i kø for å få jobb.

- Det er ingen akseptabel begrunnelse, særlig når samfunnet har problemer med å skaffe nok arbeidskraft, sier han.

Arbeidsmiljølovens aldersgrense for å jobbe er 70 år har stått siden 1917. Arbeids- og sosialkomiteen skal legge frem et forslag for Stortinget om å endre Arbeidsmiljøloven slik at arbeidstakere får mulighet til å være i arbeid til fylte 75 år.

Krever lovendring - Jeg mener at aldersgrensen er moden for endring og vi må vurdere å forby anledningen til å sette slike bedriftsinterne aldersgrenser, sier Sylvi Graham (H) som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen.

Hun mener pensjonister er en stor ressurs for samfunnet.

- Friske seniorer har statistisk lavt sykefravær, de er trofaste og bidrar til et godt arbeidsmiljø. Folk er friskere og lever lenger i dag enn siden 1917, sier Graham.

- Slik arbeidsmarkedet vil se ut framover, kommer vi til å trenge de vi har.

UDRAMATISK: Konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, bekrefter at ISS har besluttet at alle ansatte over 67 år må gå. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
UDRAMATISK: Konserndirektør i ISS, Jan Bjørneboe, bekrefter at ISS har besluttet at alle ansatte over 67 år må gå. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer