- West Atlas-ulykken kan skje i Lofoten

Forskningsdirektør Ole Arve Misund ser ulykken i Australia som en advarsel mot oljeboring i Lofoten. Det gjør ikke Statoil.

LEKKASJE I TI UKER: 30 000 fat olje i tillegg til gass har lekket ut fra den norskeide riggen West Atlas i Timorsjøen. Lekkasjen ble stoppet etter en brann i forrige uke. Foto: Reuters/ SCANPIX.
LEKKASJE I TI UKER: 30 000 fat olje i tillegg til gass har lekket ut fra den norskeide riggen West Atlas i Timorsjøen. Lekkasjen ble stoppet etter en brann i forrige uke. Foto: Reuters/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Forskningsdirektør Ole Arve Misund ved Havforskningsinstituttet mener at en oljelekkasje med lignende omfang som West Atlas-ulykken utenfor kysten av Australia, kan ramme Lofoten og Vesterålen.

- Blir det åpnet for leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen er det reelle muligheter for lignende hendelser, sier Misund til Dagbladet.

Men Statoil mener det ikke er mulig.

Oljetilsølte dyrLekkasjen av olje og gass fra den norskeide riggen på Montara-feltet pågikk i ti uker før en brann i forrige uke tvang oljeselskapet til å stanse den. Da hadde rundt 5000 kubikkmeter olje rukket å forurense et område på 15 000 kvadratkilometer i Timorsjøen. Her er et rikt dyreliv, og en mengde pattedyr, sjøfugler og sjøslanger er blitt observert tilgriset av olje. Forskere er også bekymret for korallrev og svamper.

I et innlegg i Dagens Næringsliv advarer Misund mot store økologiske og økonomiske konsekvenser dersom et slikt uhell skjer ved Lofoten og Vesterålen. Mest frykter han for torsken, som har hatt sin vugge i dette området i århundrer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer