KRISEMØTE: På et krisemøte på Westerdals campus på Vulkan, ba rektoren elevene om å ikke snakke med pressen. FOTO: MONICA STRØMDAHL
KRISEMØTE: På et krisemøte på Westerdals campus på Vulkan, ba rektoren elevene om å ikke snakke med pressen. FOTO: MONICA STRØMDAHLVis mer

Westerdals-rektor med vitnemåladvarsel til studenter på krisemøte

Legger seg flat: - En forferdelig uheldig uttalelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag avslørte Dagens Næringsliv at brødrene Peter og Nicolai Løvenskiold har hentet 100 millioner kroner i utbytte fra privatskoledrift gjennom eierselskapet Anthon B. Nilsen Utdanning, blant annet gjennom fusjonsprosessen som dannet den statsstøttede privatskolen Westerdals ACT i 2013.

Opplysningene har satt sinnene i kok blant studenter ved skolen - noe som gjorde rektor Bjørn Jarle Hanssen og skolen valgte å holde flere informasjonsmøter for ansatte og studenter denne uken. 

Advarer Pressen har blitt nektet adgang til møtene, men Dagbladet har fått tilgang til et lydklipp fra et informasjonsmøte på Vulkan i går. 

På møtet advarte Bjørn Jarle Hanssen studentene mot å snakke med pressen: 

- Jeg forstår at dere er frustrert, at det er mange spørsmål dere vil ha svar på, og at det er mye dere vil gi uttrykk for. Men så vil jeg også si at det er viktig at vi prøver å holde denne frustrasjonen oss i mellom og ikke tar den ut i pressen. Fordi: Det verdipapiret dere får når dere går ut her, skal dere ha resten av livet, og veldig mye av verdien er knyttet også til omdømmet som vi har, sa rektoren til elevforsamlingen.  

Reagerer Student Kaja Koppang, som var på møtet, synes det er rart at skolen velger å åpne et møte med å gi elevene beskjed om å holde munn, i stedet for å komme med avklaringene elevene etterlyser. 
 
- I en sak som dette, hvor det ikke har vært transparent hva som har skjedd, burde åpenhet være en del av krisekommunikasjonen for en proff bedrift, så jeg forstår ikke avgjørelsen helt, sier hun til Dagbladet.  

Etter at hun tok opp møtet på teip, slik at elever som ikke kunne være til stede fikk hørt på, har det blitt spredt på nett.

- Det er ikke vi studentene som har gjort noe galt. Her er det skoleieerne som har gjort noe «shady», og det å bare sende ansvaret tilbake til oss synes jeg er urettferdig, sier Koppang, som presiserer at lærerne vet like lite om saken som elevene.   

Uheldig Rektor Bjørn Jarle Hanssen ved Westerdals legger seg langflat når Dagbladet tar kontakt. 

- Jeg kan uforbeholdent si at det var en forferdelig uheldig uttalelse. Både ansatte og studenter står fritt til å uttale seg til pressen. Vi har ingen ønsker eller muligheter til å påvirke det. Det jeg mente med utsagnet, som kom veldig dumt ut, er at det ofte er greiere å prøve å møte en situasjon som oppstår på lavest mulig nivå og ta det med den som kan gjøre noe med det i stedet for gjennom avisa. Så - hvis man ikke opplever at det fører fram - står man naturligvis fritt til å snakke med pressen, sier han. 

- Alle informasjonsmøtene dere har holdt har vært lukket for pressen?

- Det er riktig. Det har vært interne møter, og vi vet at det kan være studenter og ansatte som kan være ukomfortable med å stille spørsmål når det er eksterne tilstede. Det er grunnen til det, sier han. 

Studentene på skolen betaler mellom 60 og 90 tusen i skolepenger hvert år, i tillegg til at skolen altså mottar statsstøtte per elev. 
Det er ikke lov til å hente ut utbytte fra privatskoler som mottar statsstøtte i Norge i dag.  

Skal under lupen Til Dagbladet sier Westerdals-rektoren at både skolen og eierselskapet Anthon B. Nilsen bestemt mener at de ikke har brutt noen regler. 

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier Kunnskapsdepartementet nå skal granske saken og opplysningene avisa har brakt på bordet.  

- Jeg vil ikke spekulere på om Anthon B. Nilsen har brutt regelverket. Vi går grundig inn i saken. Hvis man ikke følger reglene, så blir man bedt om å tilbakebetale, sier Røe Isaksen til DN.