Westergaards angriper dømt til ni års fengsel

Mannen som ville drepe den danske tegneren Kurt Westergaard, er dømt til ni års fengsel og utvisning fra Danmark.

BLE ANGREPET: Tegneren Kurt Westergaard ble angrepet i sitt eget hjem for å ha gjort narr av profeten Muhammed. Nå er angriperen dømt til ni års fengsel. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
BLE ANGREPET: Tegneren Kurt Westergaard ble angrepet i sitt eget hjem for å ha gjort narr av profeten Muhammed. Nå er angriperen dømt til ni års fengsel. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen mot 29 år gamle Mohammed Geele ble avsagt i retten i Aarhus på Jylland fredag, men ble anket på stedet.

Geele ble dømt for å ha trengt seg inn i Westergaards hjem i Aarhus første nyttårsdag i fjor for å slå ham i hjel med en øks, men tegneren greide å komme seg inn i et spesialsikret rom i huset.

Dansksomalieren Geele ville straffe Westergaard for hans tegning av Muhammed med en bombe i turbanen, som ble trykket i avisen Jyllands-Posten i september. Flere europeiske aviser, også norske, gjenga senere tegningen.

Midt mellom Domstolen la seg med straffeutmålingen fredag midt mellom aktors og forsvarerens påstander. Aktor ville ha Westergaard dømt til tolv års fengsel, mens forsvareren mente det burde holde med seks år.

Den domfelte har forklart at han bare ville skremme tegneren, og ikke drepe ham. Men domstolen valgte å gi aktor medhold i at økseangrepet var et forsøk på å skape uro og kaos, og å skremme hele den danske befolkningen.

Statsadvokat Kirsten Dyrman sa seg fredag tilfreds med dommen mot Geele.

- Ni års fengsel er en ganske alvorlig straff når man tar med i vurderingen at mannen også utvises fra Danmark på livstid, mente hun.

- Juryen lyttet Forsvareren Niels Christian Strauss var glad for at juryen i saken hadde lyttet til hans argumenter om at Kurt Westergaard ikke kom fysisk til skade i angrepet. Han mente også at det er langt mellom dette angrepet og andre terrorsaker som har vært behandlet i Danmark.

I disse andre sakene er de tiltalte bare blitt dømt for forberedelser til terrorhandlinger, som produksjon av og forsøk på å sprenge bomber. Disse aksjonene var heller ikke rettet mot noen bestemt enkeltperson, slik angrepet mot Westergaard var.

Under rettssaken forklarte Mohammed Geele at han reiste fra Hvidovre på Jylland til bydelen Viby i Aarhus, der Westergaard bor, med en nyinnkjøpt og skarpslipt øks i bagasjen. Han måtte bruke 20 øksehogg for å komme seg inn i huset.

(NTB)