22. mars 2017 kjørte Khalid Masood (52) opp på fortauet langs Westminster Bridge og drepte fire personer. Deretter knivstakk han en politibetjent ved parlamentet. I løpet av få sekunder hadde han ødelagt mange liv.

Mandag startet et såkalt likskue i forbindelse med saken. Engelsk rett bruker uttrykket om et rettsmøte som ledes av en «coroner», en legdommer, som skal fastslå om det var en naturlig død eller om det har skjedd noe kriminelt.

Rettsmøtet, som vil vare i flere uker, skal altså forsøke å slå fast omstendighetene rundt drapene på de fire fotgjengerne og politimannen.

Den første dagen av rettsmøtet var preget av rørende beskrivelser av de drepte og forstyrrende videoopptak av angrepet, ifølge SkyNews.

Kjørte mot fotgjengere

- Mange menneskers liv ble ødelagt på 82 sekunder med forferdelig drama, sa legdommer Mark Lucraft, ifølge Reuters.

Deretter advarte han retten, hvor mange av de pårørende var til stede, at noe av videomaterialet som skulle vises, er «grafisk og sjokkerende».

I rettsmøtet kom det fram at bilen kjørte opp på fortauet klokka 14.40.08, og i løpet av 30 sekunder hadde Masood kjørt på de fire fotgjengerne og krasjet inn i et rekkverk. Et vitnesbyrd fra en politimann informerte om at bilen skal ha kjørt i opp mot 66 kilometer i timen.

- Jeg tror Masood handlet alene. Han kjørte bevisst mot fotgjengere, sa politimann John Crossley.

Også Gareth Patterson, som representerer tre av ofrenes familier, sa at bildene viser at Masood bevisst kjørte mot fotgjengere.

Døde på jobb

Det var Kurt Cochran (54), Leslie Rhodes (75), Aysha Frade (44) og Andreea Cristea (31) som mistet livet på brua. Politimannen som ble knivstukket het Keith Palmer og ble bare 48 år.

POLITIMANN: Keith Palmer. Foto: Rex/shutterstock

Palmers søster fortalte under rettsmøtet at familiens liv har blitt forandret for alltid og at det er umulig å beskrive savnet.

- Keith døde mens han beskyttet fremmede, han gjorde jobben sin, og vil bli husket av mange for sitt mot.

Til tross førstehjelp fra forbipasserende og fra helsepersonell, døde han på stedet.

Masood ble skutt og drept av en politimann da han nektet å slippe knivene han hadde i hendene.

Dyttet kona vekk

Bilder fra overvåkingskameraer viser at amerikanske Kurt Cochran forsøkte å dytte sin kone vekk fra kjøretøyet, skriver Reuters. Dermed tok han støtet, og hans kone ble truffet på siden av kjøretøyet i stedet for fronten.

DREPT: Kurt Cochran. Foto: PA/Metropolitan Police

- Antakelig var det en handling av instinktivt mot, sa legdommer Lucraft.

Kona ble alvorlig skadet, men overlevde. I en uttalelse sa hun at ektemannens «heroiske handlinger den skjebnesvangre dagen reddet livet mitt».

DREPT: Andreea Cristea. Foto: PA/Metropolitan Police

Den rumenske turisten Andreea Cristea mistet også livet i angrepet. Hun ble kastet av brua, og falt nesten 13 meter ned i elva under.

En hyllest fra hennes pårørende ble avspilt under rettsmøtet, ifølge The Guardian.

- Alt vi har igjen er minnene. Vi vil aldri kunne kysse henne igjen, aldri kunne holde henne i våre armer. Vi vil aldri høre hennes stemme og det er smerte vi må leve med hver dag.

Uutholdelig smerte

Aysha Frade var på vei for å hente barna på skolen da hun ble truffet. Hun skal ha blitt kastet over i en bussfil, hvorpå en buss skal ha kjørt på henne, skriver Sky News.

DREPT: Aysha Frade. Foto: PA/Metropolitan Police

Hennes enkemann, John Frade, sa under rettsmøtet at han føler en uutholdelig smerte av å tenke på henne i fortidsform og at hennes ånd lever videre i øynene på deres to barn, ifølge The Guardian.

Dagen etter angrepet døde 75 år gamle Leslie Rhodes av skadene han ble påført under angrepet. Under rettsmøtet ble han hyllet av sin niese, som sa at han hadde vært som en far for henne og hennes søsken etter at deres egen far døde, bare 36 år gammel.

- Han var alltid der for oss, han var som en far for oss, sa niesen.