Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Wetland klart inhabil

Tidligere Berlin-ambassadør Morten Wetland har en konflikt gående med UD hvor han fortsatt er ansatt. Nå skal han være «uavhengig» gransker av regjeringens håndtering av flodbølgekatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik skal i det lengste ha prøvd å unngå at Morten Wetland ble et av medlemmene i utvalget som i går ble oppnevnt av regjeringen for å gjennomgå håndteringen av katastrofen i Sør-Asia. Men opposisjonen på Stortinget insisterte på at Wetland skulle være med. Etter det Dagbladet erfarer, skal et av Bondeviks argumenter ha vært Wetlands inhabilitet - av to årsaker: Wetland er fortsatt ansatt i UD. For tida har han imidlertid permisjon for å være direktør i Statkraft. Wetlands konflikt med UD etter at han ble «kaldstilt» av utenriksråd Bjarne Lindstrøm mens han var ambassadør i Berlin for to år siden. Det kjølige forholdet er tidligere omtalt i Dagbladet .

Betenkelig

Professor i offentlig rett, Eivind Smith, mener regjeringen ikke burde ha utnevnt Wetland.

-  Det er åpenbart problematisk at Wetland skal sitte i et utvalg som skal gjennomgå en organisasjon han selv er ansatt i og fortsatt kan ha interesse av å gjøre karriere i. I den grad det er riktig at Wetland og UDs ledelse er i konflikt, gjør det saken enda mer betenkelig. Bjarne Lindstrøm har krav på en fair behandling, sier Smith til Dagbladet.

Han mener også at utvalgsmedlem og informasjonssjef i SAS Braathens, Siv Meisingseth, er inhabil.-  Jeg forstår det slik at utvalget også skal gjennomgå forholdet mellom SAS og UD siden fly fra selskapet ble rekvirert av myndighetene. Da blir det en uheldig rollekombinasjon at regjeringen bruker henne i utvalget, sier Smith.

Mister legitimitet

Også tidligere statssekretær i UD, Janne Haaland Matlary (KrF), er kritisk til hvordan utvalget er sammensatt.

-  Morten Wetland var en av våre aller dyktigste ambassadører og har helt sikkert svært mye å bidra med i moderniseringen av UD. Men dessverre må man stille spørsmål ved hans habilitet når vi vet det er en uenighet mellom ham og det sittende regimet i UD. I tillegg er det et formelt habilitetsproblem når han faktisk har permisjon fra UD, sier Haaland Matlary. Hun mener utvalget i sin helhet bærer preg av å være et slags «interesseorgan», fordi flere av medlemmene åpenbart er valgt ut fordi de er politisk «riktige» eller fordi de er berørt av tidligere katastrofer.

 MÅTTE MED:  Opposisjonen på Stortinget forlangte at Morten Wetland skulle være med i granskingsutvalget etter flodbølgekatastrofen, mot statsminister Kjell Magne Bondeviks ønske. Foto: Aleksander Nordahl
MÅTTE MED: Opposisjonen på Stortinget forlangte at Morten Wetland skulle være med i granskingsutvalget etter flodbølgekatastrofen, mot statsminister Kjell Magne Bondeviks ønske. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

-  Da blir ikke konklusjonene resultatet av en faglig tung analyse. Det mister derved legitimitet, sier Haaland Matlary.

Morten Wetland mener spørsmålet om hans habilitet burde rettes til dem som har satt sammen utvalget.

-  Jeg anser meg uavhengig, sier han til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media