Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WGI-topp var ekspert på «hjerneprogrammering»

WGIs første medlemssjef, Sharon Doodeward.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi fikk høre de rosenrøde historiene så ofte at vi trodde på dem. Å høre World Games-toppene snakke var nesten en religiøs opplevelse. I begynnelsen var jeg veldig skeptisk, sier en kvinne som har deltatt på en rekke av møter i regi av World Games Inc.

-  Det verste er ikke at jeg ble lurt selv, det verste er at jeg etter hvert begynte å lyve til andre også. Jeg trodde jo på disse menneskene, sier det tidligere WGI-medlemmet. 

Selskapets første visepresident for medlemskap, australske Sharon Doodeward, opptrådte på møter i Norge en rekke ganger og var sentral i oppbyggingen av systemet og informasjonspresentasjonen til medlemmer. Hun var hentet fra jobben som spesiallærer for barn i det australske selskapet People Dynamics.

Doodeward er sertifisert for å praktisere innen nevro-lingvistisk programmering og har også brevkurs i psykologi fra Universitetet i New South Wales.

Truer med søksmål

Hun forlot WGI sommeren 2004, offisielt på grunn av sykdom og bor nå i byen Burleigh på den australske gullkysten i Queensland. Dagbladet har snakket med Doodeward, men hun tillater oss ikke å referere noe fra denne samtalen og truer Dagbladet med søksmål hvis vi skriver noe om hennes forhold til WGI.

-  Nevro-lingvistisk programmering (NLP) er ikke akkurat skolemedisin, men kan være svært nyttig i terapi. I behandling mot for eksempel fobier har NLP fungert godt, sier Knut Bålerud, psykiater ved Ringerike sykehus.

-  Man bruker noen triks for å avlede oppmerksomheten til pasienten når vedkommende går inn i en situasjon som utløser fobien, og det har vist seg å være effektivt, sier Bålerud. Han synes det er svært interessant at en medlemssjef i oppbyggingen av WGI har en slik bakgrunn.

  RELIGIØS OPPLEVELSE:  -  Å høre World Games-toppene snakke var nesten som en religiøs opplevelse, forteller et tidligere medlem til Dagbladet. Her taler WGIs tidligere medlemssjef, Sharon Doodeward, til WGI-medlemmer på Hamar. Foto: Privat
RELIGIØS OPPLEVELSE: - Å høre World Games-toppene snakke var nesten som en religiøs opplevelse, forteller et tidligere medlem til Dagbladet. Her taler WGIs tidligere medlemssjef, Sharon Doodeward, til WGI-medlemmer på Hamar. Foto: Privat Vis mer

-  Dette dreier seg ikke om salg eller markedsføring, men påvirkning av hvordan folk skal tenke. Det dreier seg om å få bort negative tanker og det som er vanskelig, sier Bålerud.

Det finnes legitime måter å bruke slike teknikker på i forhold til coaching i næringslivet, men det er svært mange eksempler på at denne typen metoder misbrukes av sektledere og bli-rik-fort-rekrutterere.

Bålerud er blant annet skremt av hvordan den amerikanske motivatoren Tony Robbins åpenbart bruker slike teknikker for å vise folk hvordan de kan leve et ekstraordinært liv.

-  Robbins bruker massesuggesjonsteknikker for å få folk til å kjøpe flere og flere av hans produkter, sier Bålerud.

«Vil du være ørn eller kylling», «Tenk alltid positivt, det finnes ikke problemer», «På vei hjem tenker du på hvor godt livet er ...» er noe av innholdet i internt WGI-materiale Dagbladet har latt Bålerud se gjennom.

-  Det dreier seg ikke om å lære salg, men om å påvirke mottakeren til å være akkurat så positiv avsenderen vil, sier Bålerud.

-  Det er dødsguffent å se terapeutiske metoder bli misbrukt på denne måten. Materialet fra WGI tar denne typen påvirkning svært mye lenger enn andre nettverksselskaper jeg kjenner til. WGI-dokumentene spiller kynisk på folks svakheter. Når fornuften til de fleste sier stopp på kanten av stupet, så kan de dytte deg utfor med troen på rikdom og lykke, sier han.

-  En sekt

-  World Games Inc har klare trekk av å være en sekt. Jeg hadde forventet at det sto folk med religiøs bakgrunn bak, men jeg blir slett ikke overrasket når du forteller meg at folk med bakgrunn fra hjerneprogrammering har vært med her, sier assisterende professor Gorm Kunøe ved Handelshøyskolen BI.

Han har innsikt i nevro-lingvistisk programmering og mener dette ligger veldig langt fra vanlig markedsføring.

-  Her snakker vi om hvordan man innpoder et budskap i folk uten å måtte begrunne det for mye. De får bort negative tanker og forfører med løfter om rikdom og godt liv. Dette er en veldig effektiv teknikk for noe man ikke liker å forklare, sier Kunøe.

Personlig veileder Jon Petter Gillhus har jobbet med NLP som verktøy i 15 år.

- Neuro linguistisk programmering er svært nyttig i terapi, og har en god effekt for mange som er syke. 

- Jeg ville aldri ha brukt slike kunnskaper i forbindelse med markedsføring for å manipulere noen, sier Giilhus.

Han mener de aller fleste som arbeider med NLP i Norge er seriøse. Giilhus forteller at NLP teknikker også kan brukes for å for eksempel overkomme redsel for å holde en tale, og derfor er populært i næringslivet.

EFFEKTIVT: Gorm Kunøe, professor.