What did you learn in school...

E ngelsk griper om seg på universiteter og høyskoler. 8 av 10 forskningsartikler skrives på et fremmedspråk. Mest engelsk. Er det norske språket truet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det engelske språket

sprer seg hurtig rundt om på universiteter og høyskoler. Veksten synes å være så kraftig at varselklokkene ringer i Norsk språkråd. Ingen har full oversikt over utviklingen, særlig ikke når det gjelder undervisningen. Derfor har Norsk språkråd sendt et brev til Utdannings- og forskningsdepartementet der det blir bedt om at undervisningsspråket i høyere utdanning blir registrert systematisk.

Ved Handelshøyskolen BI skjer mesteparten av undervisningen på mastergradsnivå på engelsk. Fra høsten av tilbys det for første gang ren engelskspråklig undervisning på bachelornivå og søkningen til dette kurset er stor. En telefonrunde til en rekke universiteter og høyskoler tyder på at jo lenger ut en kommer i studiene, desto mer blir engelsk hovedspråket. Det er imidlertid store variasjoner fra fag til fag.

Når det gjelder

forskningsartikler, er nærmere 8 av 10 bidrag fra både offentlige og private institusjoner på et fremmedspråk, i hovedsak engelsk, opplyser forsker Vera Schwach ved Norsk institutt for studier av forskning og utdanning. Hun forteller også at nesten halvparten av de vitenskapelige bøkene som publiseres av norske forskere, er skrevet på et annet språk enn norsk og blir utgitt utenfor Norge. Tradisjonelt har det vært de naturvitenskapelige og medisinske fagene som har benyttet engelsk, men nå ser Schwach en utvikling der deler av de samfunnsvitenskapelige fagene er i ferd med å bli engelskspråklige. Hun skal legge fram forskningsmaterialet på en konferanse som arrangeres av Norsk språkråd i november.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer