GYLDNE DRÅPER: Whisky er viktig for Skottland. Foto: David Moir/ REUTERS / NTB Scanpix
GYLDNE DRÅPER: Whisky er viktig for Skottland. Foto: David Moir/ REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Whisky-bransjen urolig for skotsk uavhengighet

Skottlands lukrative whisky-bransje har for første gang uttrykt bekymring for at skotsk uavhengighet kan skade forretningsdriften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bransjeforeningen for skotske whiskyprodusenter, SWA, frykter at uavhengighet vil ødelegge bransjens globale nettverk, som er bygd opp ved hjelp av Storbritannias mange ambassader og konsulater.

- Uansett hva resultatet blir i den skotske folkeavstemningen, så er vi en bransje som eksporterer til rundt 200 markeder, og vi vil fortsatt trenge støtten fra et effektivt diplomatisk nettverk med nødvendig global rekkevidde, kommersiell ekspertise og kapasitet til å påvirke, sier SWA-sjef David Frost.

Storbritannia har om lag 270 ambassadekontorer i 160 land. Et uavhengig Skottland er ventet å ha bare 70-90 ambassader og konsulater.

Taust til nå Til nå har SWA holdt seg unna debatten om hvorvidt Skottland skal løsrives fra Storbritannia. Den 18. september skal skottene selv avgjøre sin framtid i en folkeavstemning, som er svært omstridt.

Siden år 2000 har eksport av skotsk whisky økt med over 60 prosent. Det gylne brennevinet, som lages av korn og lagres på trefat i minst tre år, eksporteres til cirka 200 land, noe som gjør det til Skottlands nest største eksportartikkel etter olje og gass.

I fjor måtte imidlertid bransjen konstatere at salget ikke steg, men lå flatt på samme nivå som i 2012.

Ønsker sterk støtte Det er på bakgrunn av de siste eksporttallene at David Frost, som selv har hatt en karriere som diplomat, har rykket ut for å understreke hvor viktig det er for bransjen å ha sterk støtte fra regjeringen, enten den er en pådriver for skotsk whisky internt i EU eller ved at den presser på for bedre markedstilgang i land utenfor Europa.

Tall som ble offentliggjort rett før påske viser at Skottland eksporterte whisky for 4,3 milliarder pund, tilsvarende 43 milliarder kroner, i 2013.

Whisky-eksporten utgjør rundt 85 prosent av all eksport av mat og drikke fra Skottland.

(NTB)