I Kennedykanalen, mellom Grønland og Ellesmere Island, ligger det en liten, avlang og gold øy på omkring 1,3 kvadratkilometer. Øya bærer navn etter den grønlandske guiden Hans Hendriksen Suersvaag, og
Normalt er det bare mulig å komme seg dit med båt, vel å merke hvis sommeren er mild. Med tanke på begrensede ankomstmuligheter og den beskjedne størrelsen, virker kanskje ikke øya som noe å skulle krangle om.
Men i 50 år er det øyas geografiske beliggenhet som har skapt splid mellom Danmark og Canada.
Partene klarte ikke å avgjøre hvem som hadde eierretten, og det har gitt seg til kjenne i en høyst utradisjonell og vennskapelig krigføring.
Etterlot flagg og schnaps
Striden om Hans øy skriver seg tilbake til 1973. Hans øy ligger på den maritime grensa mellom Danmark og Canada, og verken geologer eller hydrografer ble enige om en grenseavtale.

«Krigen» mellom de to ellers svært så fredelige landene har gitt seg utslag i det som har fått navnet «whiskykrigen».
Det hele startet da den danske grønlandsministeren i 1984 la igjen ei flaske schnaps og et skilt der det sto «Velkommen til den danske øya». Siden har soldater vært innom øya, plante et dansk eller kanadisk flagg – og etterlatt seg ei flaske ildvann.
Deretter har motparten kommet, tømt innholdet i flaska, skiftet ut flagget og lagt igjen en ny flaske.

Dødelig bakterie oppdaget i ferieparadis
Patruljerende skip
Men selv om brennevin er å foretrekke framfor hvinende kuler og lumske landminer, så løste det ikke striden om Hans øy. For dersom det åpnes en ny sjøvei nord om Canada til Stillehavet som følge av global oppvarming, kan øya bli strategisk viktig.
I august 2002 tok striden tok seg opp noen ekstra hakk etter at den danske fregatten KDM Vædderen patruljerte i området og heiste det danske flagget på øya.
Året ble flagget byttet ut med det kanadiske av mannskapet på HDMS Triton.
Til slutt ble det i 2018 opprettet en arbeidsgruppe som skulle komme fram til en løsning som, begge parter kunne si seg enig i. Og til slutt ble de enige i Reykjavík på Island i november 2021.
Tirsdag 14. juni ble avtalen signert i Ottawa i Canada, etterfulgt av en lattermild overrekkelse av brennevin mellom Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod og Canadas utenriksminister Mélanie Joly.
- Jeg tror det var den vennligste av alle kriger, sa Joly til pressen i Ottawa.
- Jeg er glad for å se at vi løser det med venner, partnere og allierte. … Det er vinn-vinn-vinn, fortsatte hun.

Fant Europas skrekk: - Imponerende
EUs nordligste delelinje
Kort fortalt deles øya i to. Avtalen etablerer en landegrense som følger den nord-sørgående juvet som går over øya. Samtidig sørger delelinjen over Hans øy for at dette blir EUs nordligste grense.

For Danmarks del betyr det ifølge BT. dk at landet utvides med et nytt maritimt område som tilsvarer det samme som den samlede massen av Jylland, Fyn og Sjælland.
Dersom Grønland en dag skulle oppnå fullstendig uavhengighet fra Danmark, vil området tilhøre verdens største øy, som i dag tilhører Danmark.
Grensestriden har for ordens skyld ikke påvirket inuittene i området, som bruker øya til å navigere etter og til fangst.