Striden om Hans øy:

«Whiskykrigen» slutt etter 50 år

En liten, ubebodd holme har i fem tiår vært gjenstand for krangling mellom Canada og Danmark, der kuler og krutt har vært skiftet ut med brennevinsflasker.

HANS ØY: Mannskapet på det danske krigsskipet Vedderen utfører en flaggheisingseremoni på den ubebodde øya utenfor Nordvest-Grønland. Bildet er tatt 13. august 2002. Foto: NTB
HANS ØY: Mannskapet på det danske krigsskipet Vedderen utfører en flaggheisingseremoni på den ubebodde øya utenfor Nordvest-Grønland. Bildet er tatt 13. august 2002. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Kennedykanalen, mellom Grønland og Ellesmere Island, ligger det en liten, avlang og gold øy på omkring 1,3 kvadratkilometer. Øya bærer navn etter den grønlandske guiden Hans Hendriksen Suersvaag, og

Normalt er det bare mulig å komme seg dit med båt, vel å merke hvis sommeren er mild. Med tanke på begrensede ankomstmuligheter og den beskjedne størrelsen, virker kanskje ikke øya som noe å skulle krangle om.

Men i 50 år er det øyas geografiske beliggenhet som har skapt splid mellom Danmark og Canada.

Partene klarte ikke å avgjøre hvem som hadde eierretten, og det har gitt seg til kjenne i en høyst utradisjonell og vennskapelig krigføring.

Etterlot flagg og schnaps

Striden om Hans øy skriver seg tilbake til 1973. Hans øy ligger på den maritime grensa mellom Danmark og Canada, og verken geologer eller hydrografer ble enige om en grenseavtale.

LITEN HARDHAUS: Helt siden 1973 har det vært strid om den lille øya som ligger i Kennedykanalen mellom Grønland og Ellesmereøya. Foto: Toubletap/Wikimedia/CC BY-SA 3.0
LITEN HARDHAUS: Helt siden 1973 har det vært strid om den lille øya som ligger i Kennedykanalen mellom Grønland og Ellesmereøya. Foto: Toubletap/Wikimedia/CC BY-SA 3.0 Vis mer

«Krigen» mellom de to ellers svært så fredelige landene har gitt seg utslag i det som har fått navnet «whiskykrigen».

Det hele startet da den danske grønlandsministeren i 1984 la igjen ei flaske schnaps og et skilt der det sto «Velkommen til den danske øya». Siden har soldater vært innom øya, plante et dansk eller kanadisk flagg – og etterlatt seg ei flaske ildvann.

Deretter har motparten kommet, tømt innholdet i flaska, skiftet ut flagget og lagt igjen en ny flaske.

Patruljerende skip

Men selv om brennevin er å foretrekke framfor hvinende kuler og lumske landminer, så løste det ikke striden om Hans øy. For dersom det åpnes en ny sjøvei nord om Canada til Stillehavet som følge av global oppvarming, kan øya bli strategisk viktig.

TIKTOK-HIT: Norske David Berg er muligens Norges mest virale. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I august 2002 tok striden tok seg opp noen ekstra hakk etter at den danske fregatten KDM Vædderen patruljerte i området og heiste det danske flagget på øya.

Året ble flagget byttet ut med det kanadiske av mannskapet på HDMS Triton.

Til slutt ble det i 2018 opprettet en arbeidsgruppe som skulle komme fram til en løsning som, begge parter kunne si seg enig i. Og til slutt ble de enige i Reykjavík på Island i november 2021.

Tirsdag 14. juni ble avtalen signert i Ottawa i Canada, etterfulgt av en lattermild overrekkelse av brennevin mellom Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod og Canadas utenriksminister Mélanie Joly.

- Jeg tror det var den vennligste av alle kriger, sa Joly til pressen i Ottawa.

- Jeg er glad for å se at vi løser det med venner, partnere og allierte. … Det er vinn-vinn-vinn, fortsatte hun.

EUs nordligste delelinje

Kort fortalt deles øya i to. Avtalen etablerer en landegrense som følger den nord-sørgående juvet som går over øya. Samtidig sørger delelinjen over Hans øy for at dette blir EUs nordligste grense.

HØYTIDELIG BØRST: Den danske utenriksministeren Jeppe Kofod og den kanadiske utenriksministeren Mélanie Joly utvekslet gaver 14. juni i Ottawa etter å ha signert en avtale om å etablere en landegrense mellom de to landene på Hans øy. Foto: Justin Tang/AP/NTB
HØYTIDELIG BØRST: Den danske utenriksministeren Jeppe Kofod og den kanadiske utenriksministeren Mélanie Joly utvekslet gaver 14. juni i Ottawa etter å ha signert en avtale om å etablere en landegrense mellom de to landene på Hans øy. Foto: Justin Tang/AP/NTB Vis mer

For Danmarks del betyr det ifølge BT. dk at landet utvides med et nytt maritimt område som tilsvarer det samme som den samlede massen av Jylland, Fyn og Sjælland.

Dersom Grønland en dag skulle oppnå fullstendig uavhengighet fra Danmark, vil området tilhøre verdens største øy, som i dag tilhører Danmark.

Grensestriden har for ordens skyld ikke påvirket inuittene i området, som bruker øya til å navigere etter og til fangst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer