White-spirit-vask ga promille

BERGEN (Dagbladet): Bilføreren hadde promille i blodet, men ble frifunnet i Midhordland herredsrett. Årsak: 56-åringen hadde vasket bilen med white-spirit 12 timer før han ble stanset i en rutinekontroll!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Promillekjørere som blir tatt i framtida vil hevde at de har vasket bilen, sier mannens forsvarer, advokat Stig Harris til Bergensavisen. Han mener dommen er både oppsiktsvekkende og overraskende, og mener politiet etter denne dommen bør endre rutinene i promillesaker.

For å fjerne tvil bør det automatisk tas blodprøve hver gang det blir oppgitt kontakt med løsemidler, mener Harris. Politiet nøyde seg med en utåndingsprøve etter at 56-åringen to ganger blåste rødt under rutinekontrollen. Det ble målt 0,337 mg alkohol pr. liter utåndingsluft. Det tilsvarer en promille i overkant av 0,6. Anleggsarbeideren hadde vært i bryllup og forklarte at han tidlig på kvelden hadde drukket to- tre glass øl som skulle tilsvare en 0,33 liters ølflaske.

Under politiavhøret ble han spurt om han hadde vært i kontakt med løsemidler, og oppga at han hadde vasket bilen grundig innvendig og utvendig med white- spirit og andre avfettingsmidler cirka 12 timer før kjøringen.

Statens rettstoksikologiske institutt har i en uttalelse pekt på at man kan ikke kategiorisk utelukke at white spirit og avfettingsmidler (inneholdende parafiner) kan ha påvirket promilleresultatet. I den siste uttalelsen finner sakkyndige det lite sannsynlig at 56-åringen har inhalert tilstrekkelige mengder av stoffene til at dette 12 timer etter eksponering skulle gi målbart utslag på utåndingsprøven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer