Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

White-spirit-vask ga promille

BERGEN (Dagbladet): Bilføreren hadde promille i blodet, men ble frifunnet i Midhordland herredsrett. Årsak: 56-åringen hadde vasket bilen med white-spirit 12 timer før han ble stanset i en rutinekontroll!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Promillekjørere som blir tatt i framtida vil hevde at de har vasket bilen, sier mannens forsvarer, advokat Stig Harris til Bergensavisen. Han mener dommen er både oppsiktsvekkende og overraskende, og mener politiet etter denne dommen bør endre rutinene i promillesaker.

For å fjerne tvil bør det automatisk tas blodprøve hver gang det blir oppgitt kontakt med løsemidler, mener Harris.
Politiet nøyde seg med en utåndingsprøve etter at 56-åringen to ganger blåste rødt under rutinekontrollen. Det ble målt 0,337 mg alkohol pr. liter utåndingsluft. Det tilsvarer en promille i overkant av 0,6. Anleggsarbeideren hadde vært i bryllup og forklarte at han tidlig på kvelden hadde drukket to- tre glass øl som skulle tilsvare en 0,33 liters ølflaske.

Under politiavhøret ble han spurt om han hadde vært i kontakt med løsemidler, og oppga at han hadde vasket bilen grundig innvendig og utvendig med white- spirit og andre avfettingsmidler cirka 12 timer før kjøringen.

Statens rettstoksikologiske institutt har i en uttalelse pekt på at man kan ikke kategiorisk utelukke at white spirit og avfettingsmidler (inneholdende parafiner) kan ha påvirket promilleresultatet. I den siste uttalelsen finner sakkyndige det lite sannsynlig at 56-åringen har inhalert tilstrekkelige mengder av stoffene til at dette 12 timer etter eksponering skulle gi målbart utslag på utåndingsprøven.

Midhordland herredsrett legger likevel til grunn at tvilen, sjøl om den er liten, må føre til frifinnelse. Videre anføres det at dersom utmålingsresultat skal legges til grunn som bevis aleine, må det dokumenteres at at måleresultatet er tilnærmet 100 prosent sikkert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!