VAKKER: Men farlig, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: REUTERS
VAKKER: Men farlig, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: REUTERSVis mer

WHO: - Hold deg inne

Advarer mot vulkanasken. Men norske helsemyndigheter mener risikoen er lav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Verdens helseorganisasjon har gått ut med en advarsel til hele Europas befolkning etter at små mengder aske har falt over Island, Skotland og Norge.

- Når asken begynner å falle anbefaler vi at folk holder seg innendørs mest mulig, sa pressetalsmann David Epstein i Verdens helseorganisasjon under en pressekonferanse i Geneve i dag, ifølge Associated Press.

WHO mener asken som faller er farlig.

- Den mikroskopiske asken er potensielt farlig for mennesker når den faller til jorden, fordi de små partiklene kan sette seg i lungene og gi pusteproblemer når de inhaleres. Spesielt for folk som har astma eller pusteproblemer fra før

- Vi er svært bekymret over dette, legger han til.

- Lav risiko
På en pressekonferanse i dag fortalte imidlertid helsedirektoratet at risikoen for helseskade fra luften er lav.

- Det er relativt lav risiko for helseskade i luften og vi forventer ikke at det blir et stort problem i de nærmeste dagene. Men vi følger situasjonen nøye, og dersom problemet oppstår vil dette først og fremst gjelde dem som har hjerte- og lungesykdommer, sa Bjørn Guldvog, assisterende direktør i Helsedirektoratet, ifølge TV2.no.

Folkehelseinstituttet og Norsk institutt for luftforskning vurderer løpende tiltak i forhold til luftforurensingen.

— Det er noe nedfall av partikler, men disse er så store at det er ikke fare for at disse vil trenge ned i lunger og luftveier og forårsake skade. Det er registrert lukt som folk beskriver som svovel. Dette er svovelforbindelser som lukter i så lave konsentrasjoner at vi ikke har grunn til å tro at det gir helsemessige problemer, forklarte Per E. Schwarze, avdelingsoverlege ved Folkehelseinstituttet, ifølge TV2.

Irriterte øyne
WHO anbefaler beskyttelse for de som likevel må ferdes i askebefengte områder.

Britiske helsemyndigheter er derimot langt mindre bekymret.

- Konsentrasjonen av partikler i lufta blir trolig så lav at den ikke vil føre til alvorlig skade. Men folk kan oppleve kløende og irriterte øyne, opplyser helsemyndighetene ifølge AP.