Oppløftende omikron-beskjed:

WHO: - Kan være gode nyheter

Foreløpige funn gir grunn til optimisme, ifølge WHO.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden omikronvarianten først ble påvist i november, har den spredd seg til stadig flere land. På nåværende tidspunkt er det imidlertid knyttet betydelig usikkerhet til variantens egenskaper.

På en pressebrifing tirsdag, sa WHOs Abdi Mahamud at foreløpige funn om varianten gir grunn til optimisme.

- Mer bevis dukker opp om at omikronvarianten påvirker de øvre luftveiene, forårsaker mildere symptomer enn tidligere varianter og resulterer i en «frakobling» noen steder mellom skyhøye smittetall og lave dødstall, sa han i en uttalelse, ifølge Reuters.

SKJENKESTOPP: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at de er klare over at smitteverntiltakene medfører en stor byrde. Reporter: Edward Stenlund Vis mer

Enkelte studier har antydet at omikron gir mildere sykdomsforløp enn delta. Dette kan skyldes at mutasjonen lettere fester seg i de øvre luftveiene og ikke lungene. De øvre luftveier er munn, nese, bihule svelg og strupehode.

- Vi ser flere og flere studier som antyder at omikronvarianten påvirker den øvre delen av kroppen - i motsetning til andre varianter som påvirker lungene og forårsakes alvorlig lungebetennelse, sa han.

Mahamud sa at det kan være «gode nyheter», men understreket at det fortsatt er nødvendig med flere studier for å konkludere.

CORONA: Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Erna Solberg deltok i politisk kvarter mandag 3. januar for å diskutere landets smittesituasjon, og de nåværende tiltakene. Video: NRK Vis mer

Videre trekker han fram studier fra Sør-Afrika, som tyder på at varianten gir mildere sykdom og resulterer i betydelig færre innleggelser og dødsfall. Myndighetene i Sør-Afrika mener nå at den siste smittebølgen har nådd toppen - uten at det har ført til en vesentlig økning i antall coronarelaterte dødsfall.

Mahamud understreket imidlertid at landet har en ung befolkningen, og at varianten derfor kan slå annerledes ut i den unge befolkningen enn den vil gjøre i en befolkning med høyere alder.

Det er omikronvarianten som nå dominerer i Norge - og i uke 52 utgjorde den 65,4 prosent av alle smittetilfellene som ble screenet eller sekvensert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer