WHO: - Mobiltelefoner kan være kreftfremkallende

Like farlig som bly, eksos og kloroform.

SOM BLY: Organisasjonen lister nå bruk av mobiltelefon i samme kreftfremkallende kategori som bly, eksos og kloroform, skriver CNN. Foto: SCANPIX
SOM BLY: Organisasjonen lister nå bruk av mobiltelefon i samme kreftfremkallende kategori som bly, eksos og kloroform, skriver CNN. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bruk av mobiltelefoner og annen trådløs kommunikasjon kan være kreftfremkallende, ifølge forskning fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Les pressemeldingen fra International Agency for Research on Cancer (IARC)!

Som bly og eksos Organisasjonen lister nå bruk av mobiltelefon i samme kreftfremkallende kategori som bly, eksos og kloroform, skriver CNN.

En gruppe med 31 forskere fra 14 land har vedtatt dette etter å ha undersøkt ett dusin studier. Forskergruppen fant bevis for å kategorisere eksponering av mobilbruk som «mulig kreftfremkallende for mennesker».

«Dette betyr at man for øybelikket ikke har langvarige nok studier til å konkludere endelig om stråling fra mobiltelefoner er trygt, men at man har nok data til å si at det finnnes en mulig sammenheng som forbrukerne bør advares mot», skriver CNN.

- Det største problemet er at vi vet at det tar flere tiår med eksponering før vi ser resultatet i miljøet, sier Dr. Keith Black fra Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles til CNN.

- Som å koke hjerne Strålingen som kommer fra mobiltelefoner blir kalt ikke-ioniserende stråling. Ikke-ioniserende stråling er elektromagnetisk stråling som ikke har nok energi til å slå bort elektroner fra atomene den treffer og danne frie ioner. Den er ikke like sterk som røntgen, men ligner mer på en veldig svak mikrobølgeovn.

- Hva ikke-ionisernende stråling gjør er forenklet det samme som skjer i en mikrobølgeovn - altså koker hjernen. Så i tillegg til å skape kreft og svulster, kan det også hende at også strålingen for eksempel rammer hukommelsen, sier Black.

Forskergruppen har sett på sammeheng mellom ikke-ioniserende stråling og hjernekreften glioma, en ondartet kreft-type.

KAN GI KREFT: Bruk av mobiltelefoner og annen trådløs kommunikasjon kan være kreftfremkallende, ifølge forskning fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: SCANPIX
KAN GI KREFT: Bruk av mobiltelefoner og annen trådløs kommunikasjon kan være kreftfremkallende, ifølge forskning fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: SCANPIX Vis mer

«Bevisene ble undersøkt kritisk, og ble i hovedsak evaluert som "begrenset" for brukere av mobiltelefoner med glioma eller vestibularisschwannom og utilstrekkelig for å trekke konklusjoner når det gjelder andre typer kreft (...)  Arbeidsgruppen har ikke kvantifisert risikoen - men en studie av tidligere mobiltelefonbrukere (opp til år 2004) viste en 40 prosent økt risiko for glioma for de tyngste brukerne (gjennomsnittlig brukte de telefonen 30 minutter per dag i en tiårsperiode)».

Anbefaler hands-free og sms Styrelder for forskergruppen, Dr. Johathan Samet, sier at «konklusjonen betyr at det kan være en fare og at vi derfor må følge nøye med på om det er en sammenheng mellom mobiltelefoner og en risiko for kreft».

Direktøren for WHO-organisasjonen International Agency for Research on Cancer (IARC), Christoper Wild, sier at «det nå er viktig at man får forsket mer på sammhengen mellom langvarig bruk av mobiltelefoner. Mens vi venter på svaret bør man ta pragmatiske forholdsregler som å bruke hands-free og sms».
International Agency for Research on Cancer

KAN GI KREFT: Bruk av mobiltelefoner og annen trådløs kommunikasjon kan være kreftfremkallende, ifølge forskning fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: SCANPIX
KAN GI KREFT: Bruk av mobiltelefoner og annen trådløs kommunikasjon kan være kreftfremkallende, ifølge forskning fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer