Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

WHO: - Pandemien akselererer

100 000 nye tilfeller er bekreftet de siste fire dagene.

CORONAVIRUSET: Mer en 300 000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. - Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

Mandag innkalte Verdens helseorganisasjon (WHO) til pressekonferanse, for å dele siste nytt om den pågående coronavirus-pandemien.

  • Følg sendingen live øverst i saken.

Mer en 300 000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden.

- Pandemien akselererer, sier generalsekretær i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Det tok 67 dager fra det første rapporterte tilfellet til de første 100 000 tilfellene. Det tok 11 dager før vi nådde 100 000 tilfeller til. Og bare fire dager for de tredje 100 000 tilfellene, sier Ghebreyesus, som beskriver situasjonen som hjerteskjærende.

GENERALDIREKTØR: Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO. Foto: NTB scanpix
GENERALDIREKTØR: Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO. Foto: NTB scanpix Vis mer

FIFA-samarbeid

WHO-lederen forteller videre at de har inngått et samarbeid med fotballorganisasjonen FIFA om følgende kampanje: «Pass the message to kick out the corona virus».

Kampanjen vil rulles ut over de nærmeste dagene, blant annet gjennom videoer. Det opplyser FIFA-president Gianni Infantino på pressekonferansen.

Blant fotballstjernene som bidrar i kampanjen er Lionel Messi, Carli Lloyd og Gary Lineker.

Ifølge Ghebreyesus inngikk WHO og FIFA en samarbeidsavtale for et halvt år siden, som handlet om å jobbe sammen for å fremme helse gjennom fotball.

Et halvt år seinere ser verden radikalt annerledes ut.

Angrep og forsvar

WHO-lederen tyr til fotballmetaforer for å forklare hvordan verden skal bekjempe coronaviruset.

- Du kan ikke vinne en fotballkamp bare ved forsvar. Du må angripe i tillegg.

Ghebreyesus trekker fram tiltak som å holde avstand og bli hjemme, som defensive tiltak, som kan forsinke spredningen av viruset og dermed kjøpe tid.

Men en offensiv strategi er også påkrevd:

- For å vinne må vi angripe viruset med aggressive og målrettede tiltak, som å teste hvert mistenkte tilfelle og sette alle nærkontakter i karantene.

VIL IKKE SENDE UTØVERE: Idrettspresident Berit Kjøll og kulturminister Abid Raja møtte pressen etter et møte mandag 23. mars. Der kom de med sine anbefalinger når det kommer til sommer-OL i år. Video: NTB Scanpix Vis mer

Millionbidrag fra Norge

WHO lanserte nylig COVID-19 Response Fund, som skal gå til bekjempelsen av coronaviruset, for eksempel ved å støtte forskning og hjelpe helsearbeidere.

Ghebreyesus forteller at FIFA har donert 10 millioner amerikanske dollar til formålet.

Det samme har sosiale medier-plattformen TikTok, som Ghebreyesus takker for hjelp til å nå et ungt publikum med pålitelig helseinformasjon.

En oversikt på WHOs nettsider viser at Norge har bidratt med 1 084 000 amerikanske dollar til WHO-fondet.

Hele Norges coronakart