PANDEMI: Mange forskere er enige og tror at coronavirusetviruset bli værende blant oss i flere år framover, selv om en rekke vaksiner er under utvikling. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

Coronaviruset:

WHO: - Vaksine blir ikke slutten

WHOs Europa-sjef, Hans Kluge, kommer med en nedslående beskjed til alle som forventer at en vaksine vil løse coronapandemien.

Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kom beskjeden om at legemiddelgiganten AstraZeneca, som utvikler en vaksinekandidat i samarbeid med universitet i Oxford, gjenopptar utprøvingen av vaksinen etter å ha blitt satt på vent.

Vaksinekandidaten regnes som Norges favoritt, og EU har allerede bestilt 400 millioner doser av AstraZeneca.

Men WHOs Europa-sjef, Hans Kluge, advarer nå mot å tro at en vaksine vil løse coronakrisa.

TEMPO: Nå skal Folkehelseinstituttet øke tempoet på arbeidet med å planlegge for vaksinering i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

- Mareritt

Samtidig som Kluge mandag morgen advarte om at vi i oktober og november vil komme til å se flere coronarelaterte dødsfall som følge av smitteøkningen, advarte han også om å sette vår lit til at en vaksine vil løse coronapandemien, skriver blant andre Euronews.

- Jeg hører hele tida at «vaksinen vil bli slutten på pandemien». Selvfølgelig ikke! Vi vet ikke engang om en vaksine vil hjelpe alle befolkningsgrupper. Vi får allerede noen tegn på at den vil hjelpe én gruppe og ikke en annen, sa Kluge og fortsatte:

<strong>REGIONSJEF:</strong> WHOs Europa-sjef, Hans Kluge. Foto: AFP
REGIONSJEF: WHOs Europa-sjef, Hans Kluge. Foto: AFP Vis mer

- Og dersom vi må bestille ulike typer vaksiner: for et logistikk-mareritt!

WHOs Europa-sjef mener den reelle løsninga på corona-utfordringen først kommer når vi som samfunn lærer oss å leve med den.

- Slutten på denne pandemien er det øyeblikket vi som samfunn lærer oss å leve med dette. Det er avhengig av oss, og det er faktisk en ganske positiv melding, uttalte Kluge til AFP.

Også generaldirektør i den svenskes Folkhälsomyndighheten, Johan Carlson, og den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell, har vært klare på at en vaksine ikke alene innebærer noen løsning på coronapandemien i Sverige, ifølge Aftonbladet.

- En framtidig vaksine kommer trolig til å utgjøre et viktig verktøy i bekjempelsen av pandemien. Derimot er den ikke et verktøy som endelig løser problemet. En vaksine kan ikke alene stoppe pandemien, de viktige forebyggende tiltakene må vi ha i uoverskuelig framtid, sa Carlson, som altså er den svenske generaldirektøren for det som tilsvarer Folkehelseinstituttet her til lands, i slutten av august.

- Århundrets oppdrag

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA har begynt å legge planer for hvordan vaksinen skal nå ut til verden når den omsider er klar.

- Å trygt levere covid-19-vaksiner vil være århundrets oppdrag for den globale luftfartsindustrien, sa administrerende direktør Alexandre de Juniac i IATA i en pressemelding i forrige uke.

For å levere vaksiner til hele verden, trenger man fartøy tilsvarende størrelsen på 8 000 jumbojeter, ifølge IATA.

En vaksine er heller ikke en hvilken som helst last, og er en kompleks operasjon, ifølge Glyn Hughes, IATAs øverste sjef for global levering av last luftveien.

Ikke alle fly er kompatible til å skulle frakte vaksiner, fordi vaksiner ofte har behov for at farkosten de fraktes i holder en konkret temperatur mellom 2 og 8 grader. Enkelte vaksiner har også behov for minusgrader.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

I tillegg anses det som en nærmest umulig oppgave å nå fram med en vaksine i alle verdenshjørner.

Usikkerhet rundt effekt

Ifølge The Guardians oversikt er det på nåværende tidspunkt 29 vaksinekandidater mot covid-19 i fase én, 18 i fase to og 9 i fase tre.

Men selv med en godkjent vaksine og distribusjon på plass, kan det oppstå problemer, noe som ble trukket fram av FHIs områdedirektør, Geir Bukholm, under et møte i Beredskapsgruppa 25. juni.

<strong>OMRÅDEDIREKTØR:</strong> Områdedirektør i FHI, Geir Bukholm. Foto: NTB scanpix
OMRÅDEDIREKTØR: Områdedirektør i FHI, Geir Bukholm. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Det er også betydelig grad av usikkerhet rundt epidemiologisk effekt av en vaksine, altså i hvilken grad en vaksine kan påvirke virusets tilpassing til vertspopulasjonen (menneskene). Viruset kommer fra en annen dyrepopulasjon enn mennesker, og følger man viruset med sekvensanalysestudier så er det mye som tyder på at viruset foreløpig ikke har tilpasset seg sin populasjon. Det skjer hele tiden små endringer i viruset», siteres Bukholm på i et møtereferat som Dagbladet har fått innsyn i.

Han fortsetter:

«I verste fall kan dette føre til at det etter en innledende god vaksineeffekt oppstår et virusskift som blant annet kan medføre at vaksinen ikke virker lenger.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer