AstraZeneca

WHO advarer mot vaksine-panikk

Stadig flere land stanser bruken av AstraZenecas coronavaksine, av frykt for at den kan føre til blodpropp. WHO advarer mot panikk og anbefaler fortsatt bruk.

ADVARER: Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot vaksine-panikk etter at en rekke land, blant dem Norge, har stanset bruken av coronavaksine fra svensk-britiske AstraZeneca. Foto: AP / NTB
ADVARER: Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer mot vaksine-panikk etter at en rekke land, blant dem Norge, har stanset bruken av coronavaksine fra svensk-britiske AstraZeneca. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

– Folk må ikke få panikk. Vi anbefaler inntil videre at land fortsetter å vaksinere med AstraZeneca, sier WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan.

Hun understreker at ingen dødsfall så langt er tilskrevet noen av coronavaksinene som er tatt i bruk.

WHOs eksperter møtes tirsdag for å vurdere meldingene om mulige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen, opplyser WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tyskland stanser

Mandag innstilte tyske helsemyndigheter bruken av coronavaksinen fra AstraZeneca, som er utviklet ved Oxford-universitetet i Storbritannia.

Tyskland har mottatt 3 millioner doser av vaksinen, og 1,6 millioner doser er alt satt.

Ifølge helseminister Jens Spahn har det vært sju tilfeller av blodpropp blant dem som har fått vaksinen.

– Det skjer svært sjelden. Risikoen er svært lav, men om det virkelig er en forbindelse med vaksinen, så er det en disproporsjonal risiko, sier Spahn.

EMA avgjør

– Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) skal bestemme hvorvidt og hvordan informasjonen vil påvirke vaksinens autorisasjon, heter det i uttalelsen fra det tyske helsedepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer