Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WHO advarer Norge

Torsdag ettermiddag advarte Verdens helseorganisasjon om at Norge må handle umiddelbart for å få kontroll på coronaviruset.

CORONAVIRUS: Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ved WHO ber land om å ta grep i kampen mot Coronaviruset. Video: AP. Vis mer

Torsdag ettermiddag kom Verdens helseorganisasjon (WHO) med en advarsel til Norge under en pressekonferanse i Sveits.

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesu begynte med å orientere om at det i løpet av de siste 24 timene har blitt påvist smitte av coronaviruset for første gang i sju forskjellige land.

Blant annet ble en kvinne i Tromsø påvist smitte onsdag kveld.

- Mitt budskap til hvert av disse landene er at dette er deres mulighet. Hvis dere handler aggressivt nå, kan dere kontrollere dette viruset, advarte overlegen.

- Dere kan forhindre at folk blir syke, dere kan redde liv, sa han og oppfordret landene til å handle raskt.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Mange omkommet

Ifølge de siste rapportene skal det ha blitt påvist over 48 000 smittetilfeller i Kina, i tillegg til at 2747 har blitt bekreftet omkommet som følge av virusutbruddet.

- Men som dere vet, er det hva som skjer i resten av verden som er vår største bekymring. Utenfor Kina er det nå 3474 tilfeller i 44 land, og 54 dødsfall, sier han.

I Europa er det Italia som har blitt hardest rammet av coronaviruset. Hele 528 mennesker er blitt påvist smitte, i tillegg til at 14 personer er bekreftet omkommet. Vi har også sett at personer som har vært i Italia har tatt med seg viruset til andre europeiske land, deriblant Sverige og Finland.

PÅVIST I NORGE: Helseminister Bent Høie er ikke overrasket over at det er blitt påvist et tilfelle av coronasmitte i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Reiseruta

Onsdag fortalte Folkehelseinstituttet at kvinnen som er blitt påvist smitte i Tromsø, er ved godt mot. Overlege Trude Arnesen fortalte også til Dagbladet at de har ganske god kontroll på reiseruta hennes, og hvem hun har vært i kontakt med.

Kvinnen kom til Norge fra Hubei-regionen i Kina før helga. I Oslo ble hun testet for coronaviruset, men testen ga et negativt resultat.

Deretter reiste hun med fly til Tromsø, bekrefter Arnesen.

- Vi har veldig god oversikt over hennes bevegelser, og hvem hun har vært i kontakt med. Alle som har vært i kontakt med henne har blitt opplyst om resultatet, sa Arnesen til Dagbladet og fortsatte:

- Kvinnen har vært på et fly i Norge. De som har vært på det samme flyet som henne, vil få en henvendelse fra oss. Men ettersom hun ikke har vist symptomer på smitte, så mistenker vi ikke at personer rundt henne kan ha blitt smittet. Likevel vil vi være føre var, og gi alle passasjerer om bord på flyet beskjed.

ISOLAT: Dersom en corona-smittet pasient kommer til Norge, vil vedkommente høyst sannsynlig havne her - på isolatavdelinga på Ullevål sykehus. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Liten risiko

Overlegen understreket at kvinnen er blitt påvist smitte uten å ha vist symptomer på sykdom, og at det derfor er svært liten risiko for at hun kan ha smittet andre.

Årsaken til dette kan være at hun allerede har hatt infeksjon.

- Det kan være at hun allerede har gjennomgått en infeksjon, som ikke behøver å være aktiv nå for at den skal slå ut på testen, som er veldig sensitiv. Det eneste vi vet med sikkerhet er at vi har fått et svært svakt positivt prøveresultat, fra en person som ikke viser symptomer på sykdom.

Hele Norges coronakart