Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WHO avviser at myggmiddel forårsaker hjerneskader i Brasil

- Det finnes ikke bevis som støtter teorien.

- IKKE BEVIS:  - Det finnes ikke bevis som støtter teorien om at mikrokefali forårsakes av et kjemisk stoff som brukes mot myggen som sprer zikaviruset i Brasil, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Felipe Dana / AP / Scanpix
- IKKE BEVIS: - Det finnes ikke bevis som støtter teorien om at mikrokefali forårsakes av et kjemisk stoff som brukes mot myggen som sprer zikaviruset i Brasil, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Felipe Dana / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det finnes ikke bevis som støtter teorien om at mikrokefali forårsakes av et kjemisk stoff som brukes mot myggen som sprer zikaviruset i Brasil, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Teorien er lansert av leger i den argentinske organisasjonen PCST. De tviler på om de mange tilfellene av mikrokefali i Brasil skyldes zikaviruset, noe WHO mistenker.

PCST tror i stedet synderen er et kjemisk stoff som brasilianske myndigheter har tilsatt drikkevann for å unngå at myggen som sprer viruset, formerer seg i vannreservoarer.

Organisasjonen påpeker at det finnes flere land med mange zika-smittede, men uten tilfeller av mikrokefali som knyttes til viruset, skriver nettstedet Tech Times. Legene hevder også at kjemikaliet pyriproxyfen er tilsatt drikkevannet nettopp i de områdene hvor det er påvist uvanlig mye mikrokefali.

Den brasilianske delstaten Rio Grade do Sul har stanset bruken av pyriproxyfen inntil saken er undersøkt nærmere, skriver avisa The Telegraph. Regjeringen i Brasil avviser imidlertid pyriproxyfen-teorien og understreker at det ikke finnes noen vitenskapelige bevis for at kjemikaliet forårsaker mikrokefali.

WHO opplyser til det danske nyhetsbyrået Ritzau at de har vurdert teorien, men ikke funnet beviser som underbygger den.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media