Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WHO bekymret for høye norske dødstall

Helsedirektøren vurderer å be om hjelp om to uker. Avviser at Norge har takket nei til eksperthjelp.

AVVISER VG-SAK: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og helsedirektør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / Scanpix
AVVISER VG-SAK: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og helsedirektør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I dag melder VG at Norge takket nei til en forespørsel om hjelp fra Verdens helseorganisasjon (WHO) rundt kartleggingen av det relativt høye antallet svineinfluensa-dødsfall i her til lands.

Det avvises nå av helsedirektør Bjørn Inge Larsen og helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen.

Skrev brev
- Den saken er feil, det er vi som først tok kontakt med pandemiansvarlig i WHO, Keiji Fukuda. Vi har ikke takket nei til noe fra WHO og de har heller ikke avvist å stille med noe, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen til Dagbladet i dag.

I forbindelse med bestilling av nye vaksiner fra legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline, skrev helseminister Strøm-Erichsen følgende:

«Influensapandemien sprer seg nå raskt gjennom landet og tettbebodde strøk har til nå blitt hardest rammet. Sammenlignet med andre europeiske land har vi en høyere dødsrate, til den grad at WHO har uttrykt bekymring og har tatt kontakt med våre helsemyndigheter for å tilby assistanse», heter det i brevet ifølge VG.

Deretter siteres helseministeren av VG på at Norge har avvist å motta assistanse fra WHO.

Telefonsamtale
Dette stemmer ikke, ifølge helsedirektøren.

- Her henvises det til en telefonsamtale, der WHOs pandemisjef Keiji Fukuda kontaktet meg for å vise sin oppmerksomhet og si at de var klar over de høye dødstallene i Norge som følge av svineinfluensa. Vi drøftet mulige årsaker og tiltak. Jeg redegjorde deretter for at vi vil gjennomgå de norske dødsfallene for å se etter fellesnevnere vi ikke har oppdaget før, og at dersom de høye tallene i Norge fortsetter, så vil det være aktuelt for oss å kontakte WHO, sier Larsen.

Ifølge helsedirektøren fant samtalen sted forrige uke, mandag eller tirsdag.

- Det kan være vi ber om hjelp fra WHOs eksperter for å kartlegge og gjennomgå dataene. Det vil være klart om et par uker, sier Larsen.

RINGTE NORGE: Pandemiansvarlig Keiji Fukuda i Verdens handelsorganisasjon. Foto: JOSE MENDEZ/EPA
RINGTE NORGE: Pandemiansvarlig Keiji Fukuda i Verdens handelsorganisasjon. Foto: JOSE MENDEZ/EPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media