Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cornonaviruset:

WHO: Coronautbruddet er en pandemi

WHO kategoriserer nå coronautbruddet som en pandemi.

ERKLÆRT PANDEMI: WHO har i dag erklært coronautbruddet for en pandemi. Foto: NTB Scanpix
ERKLÆRT PANDEMI: WHO har i dag erklært coronautbruddet for en pandemi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Verdens helseorganisasjon har i dag erklært coronautbruddet en global pandemi.

Det opplyste WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag.

- Dette er den første pandemien på grunn av et coronavirus, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus på pressekonferansen.

Han uttalte også at han er «dypt bekymret» over hvor fort viruset sprer seg.

Av FHI defineres en pandemi som et sykdomsutbrudd som rammer svært mange mennesker og sprer seg over store deler av verden. Begrepet brukes hovedsakelig om infeksjonssykdommer.

Den kanskje mest kjente pandemien er svartedauden, men også sykdommer som tuberkulose, kopper og hiv er eller har vært årsak til pandemier, ifølge FHI.

- Må forvente dødsfall

Det er nå åtte land i verden som har over 1000 personer som er smittet av viruset.

4300 personer har dødd på verdensbasis mens det er over 121 500 bekreftet smittede, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon.

I Kina, som er coronavirusets episenter, har over 3000 personer dødd som følge av Covid-19. I Italia, som ligger som nummer to på listen over hardest rammede land, skal antall dødsfall i går ha stedet fra 468 til 617 på én enkelt dag.

Onsdag kl. 18 rapporterte FHI om 489 bekreftede smittetilfeller i Norge. Det er 212 flere enn dagen før. I alt ti coronasyke var onsdag ettermiddag innlagt på sykehus.

Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, informerte under kveldens pressebrifing om at vi må forberede oss på en skarp økning i antall smittede i Norge og at vi også må forvente dødsfall som følge av Covid-19. I dag meldte Sverige om første dødsfall som følge av Covid-19. Dette er det første dødsfallet i Skandinavia.

Advarte land

27. februar kom Verdens helseorganisasjon (WHO) med en advarsel under en pressekonferanse i Sveits.

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesu begynte den gang med å orientere om at det i løpet av de siste 24 timene hadde blitt påvist smitte av coronaviruset for første gang i sju forskjellige land.

Blant annet ble en kvinne i Tromsø påvist smitte dagen før.

- Mitt budskap til hvert av disse landene er at dette er deres mulighet. Hvis dere handler aggressivt nå, kan dere kontrollere dette viruset, advarte overlegen.

- Dere kan forhindre at folk blir syke, dere kan redde liv, sa han og oppfordret landene til å handle raskt.

Hele Norges coronakart