WHO: Ebola-epidemien er en internasjonal helsekatastrofe

- En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig.

SMITTET: Helsearbeidere løfter en ebola-smittet spansk prest inn i en ambulanse i Madrid i går, torsdag. Nesten 1000 mennesker har mistet livet etter å ha blitt smittet av viruset, og WHO går i dag ut og erklærer utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Foto: Ministry of Defence/Reuters/Scanpix
SMITTET: Helsearbeidere løfter en ebola-smittet spansk prest inn i en ambulanse i Madrid i går, torsdag. Nesten 1000 mennesker har mistet livet etter å ha blitt smittet av viruset, og WHO går i dag ut og erklærer utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Foto: Ministry of Defence/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) går i dag ut og erklære ebola-utbruddet i Vest-Afrika som en internasjonal helsekatastrofe.

Det melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, heter det i en uttalelse fra WHO.

Svært dødelig Ebolautbruddet er det verste i Vest-Afrika noen sinne. Så langt har nesten 1000 mennesker mistet livet i Sierra Leone, Guinea, Liberia og Nigeria, ifølge WHO, og fortsatt står helsemyndighetene uten en kur mot det dødelige viruset.

- Det er en av de mest dødelige sykdommene vi kjenner i dag. Her i Monrovia, hvor jeg jobber, så dør 90 prosent av dem som blir smittet, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum hos Leger uten grenser til Dagbladet.

WHO oppgir at de tidlige neste uke vil innkalle et panel av medisinske eksperter for å undersøke bruken av eksperimentell behandling av viruset.

Nekter gå på jobb Ebola-utbruddet startet i Guinea i februar, og beskrives som spesielt aggressivt.

- Det er en forferdelig sykdom. Viruset er svært dødelig og i tillegg er ofte sykdomsforløpet veldig smertefullt. De smittede har det veldig vondt i sine siste timer, og det er det tøft å for dem som jobber for oss, sier Hurum til Dagbladet.

Helsearbeidere er nå så redde for å bli smittet, at de nekter å møte opp på jobb.

Onsdag denne uka døde nok en person som følge av viruset.

Mer om ebola-utbruddet: • Det største utbruddet noensinne

 Britisk spesialist: - Grunnen til at ebola-vaksine ikke fins, er at sykdommen er begrenset til Afrika.

Når de først er smittet, dør nesten 90 prosent av dem. Men disse lurte ebola-døden (DB Pluss, krever innlogging).

INTERNASJONAL KATASTROFE: Under en pressekonferanse i dag uttalte Margaret Chan ved Verdens helseorganisasjon at man nå anser ebola-utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Nesten 1000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av viruset. Foto: Alain Grosclaude/AP/Scanpix
INTERNASJONAL KATASTROFE: Under en pressekonferanse i dag uttalte Margaret Chan ved Verdens helseorganisasjon at man nå anser ebola-utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Nesten 1000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av viruset. Foto: Alain Grosclaude/AP/Scanpix Vis mer