WHO: Ebola-utbruddet ute av kontroll

- Ikke nok kapasitet til å takle utbruddet.

 UTE AV KONTROLL:  - Ebola-smitten sprer seg så raskt i Vest-Afrika at det ikke er nok kapasitet til å takle utbruddet. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos
UTE AV KONTROLL: - Ebola-smitten sprer seg så raskt i Vest-Afrika at det ikke er nok kapasitet til å takle utbruddet. Foto: Sylvain Cherkaoui/CosmosVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ebola-smitten sprer seg så raskt i Vest-Afrika at det ikke er nok kapasitet til å takle utbruddet, sier Margaret Chan, sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Liberia er et av landene som er hardest rammet av ebola-epidemien, og Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter flere tusen nye smittetilfeller i det vestafrikanske landet de nærmeste ukene.

Landets forsvarsminister, Brownie Samukai, sa under et møte med FNs sikkerhetsråd tirsdag at smitten «sprer seg som ild i tørt gress, og ødelegger alt på sin vei».

- Liberia står overfor en alvorlig trussel mot landets eksistens. Den allerede svake infrastrukturen til landet er overbelastet, sier Samukai.

- Nådeløs epidemi FNs spesialutstendig til Liberia sier at minst 160 av landets helsepersonell har blitt smittet av ebola, og halvparten av dem er døde som følge av det. Hun beskriver spredningen av epidemien som «nådeløs,» og sier de reelle antallet dødsfall trolig er langt høyere enn det de offisielle tallene tilsier.

- Liberia står overfor den alvorligste trusselen siden krigen, sier hun.

Verdens helseorganisasjon la fram nye dødstall tirsdag. 2296 av i alt 4293 smittede har dødd som følge av ebolautbruddet. Liberia, Sierra Leone, Guinea, Nigeria og Senegal er rammet av utbruddet. I tillegg er et separat ebolautbrudd påvist i Kongo.

- Vi vet at tallene er undervurdert. Vi prøver nå å anslå hvor stor denne underrapporteringen er, sier lederen for WHOs avdeling for pandemier og epidemier, Sylvie Briand.

Fakta om ebola: • Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

• Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

• Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

• Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

• Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

• Ebolaepidemien hadde fram til 9. september krevd minst 2.296 menneskeliv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone, Guinea, Nigeria og Senegal er rammet. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

(Kilde: NTB)