Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

WHO-ekspert: Karantene stanser ikke viruset

Italias beslutning om å sette 15 millioner mennesker i karantene stanser ikke smittespredning, sier den svenske WHO-rådgiveren Johan Giesecke.

KARANTENE: Italienske myndigheters beslutning om å sette en firedel av landets innbyggere i karantene, vil ikke hindre koronaviruset fra å spre seg, mener Sveriges tidligere statsepidemiolog, WHO-rådgiveren Johan Giesecke. Foto: AP / NTB Scanpix
KARANTENE: Italienske myndigheters beslutning om å sette en firedel av landets innbyggere i karantene, vil ikke hindre koronaviruset fra å spre seg, mener Sveriges tidligere statsepidemiolog, WHO-rådgiveren Johan Giesecke. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

En tidligere versjon av denne saken fra NTB hadde en tittel som var misvisende. Den er nå endret

- Går det faktisk an å gjennomføre dette i Italia? Skal de ha veisperringer overalt og politi og soldater ute? Det kan fungere i et diktatur som Kina, men jeg lurer på hvordan det går i et demokrati som Italia, sier Sveriges tidligere statsepidemiolog Johan Giesecke.

Han er nå rådgiver for Verdens helseorganisasjon (WHO) og tror ikke at Italias beslutning om å sette hver fjerde innbygger i karantene vil stanse spredning av koronaviruset.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

Vil fortsette

- Den kommer ikke til å stanse. Dels fordi man kan bryte karantenen, enten med tillatelse eller på små veier som ikke voktes. Dels fordi det fins tilstrekkelig mange smittetilfeller utenfor disse regionene til at spredningen uansett vil fortsette, sier Giesecke.

Nesten 6000 mennesker er til nå påvist smittet av koronaviruset i Italia, og 233 mennesker er døde.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kan bremse

Han tror karantenen kan bidra til å bremse spredningen og dermed minske presset på det italienske helsevesenet. Det er positivt, men andre land kommer trolig til å oppleve lignende utbrudd som det Italia har gjort, mener Giesecke.

- Det kan komme hvor som helst. Det som skjer i Italia, kan skje andre steder også, sier han.

WHO har til nå ikke klassifisert virusutbruddet som en pandemi, en beslutning Giesecke er uenig i.

- En sykdom som fins i halvparten av verdens land, er definisjonen på en pandemi, sier han.

Hele Norges coronakart