Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WHO-ekspert om Europas lockdown: - Selvskading

WHOs virusekspert mener nedstengning av samfunnet er unødvendig. Norsk ekspert er uenig.

EKSPERT: Bruce Aylward i WHO mener Europas tiltak er feil i kampen mot Coronaviruset. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix
EKSPERT: Bruce Aylward i WHO mener Europas tiltak er feil i kampen mot Coronaviruset. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Stengte helsetjenester, restauranter og puber, idrettsarrangementer uten publikum, hytteforbud og restriksjoner på bruk av kollektivtransport. Dette er bare noen få av tiltakene som har blitt innført i forsøk på å begrense spredningen av coronaviruset rundt omkring i Europa.

Debatten om hvilke tiltak som bør iverksettes, om de kommer for seint og om det ikke bør strammes enda hardere til, har gått som ild i tørt gress. Nå kaster også WHOs virusekspert Bruce Aylward på, skriver danske POV.

Aylward går hardt ut og omtaler Europas respons på epidemien som selvskading. Han mener samfunnet ikke bør stenges ned. Tvert imot viser han til Kina, Singapore og Sør-Korea, hvor man isolerer de syke og deres nærmeste til alle symptomer og smittefare er over.

Dette er ifølge viruseksperten det eneste som vil fungere.

I et intervju med POV påpeker han at det er begrenset hvor lenge de europeiske landene, deres økonomi og befolkningen holder ut med de nåværende restriksjonene.

- Mister kontrollen

Med erfaring fra håndtering av blant annet SARS, Ebola og Zika-viruset, har Aylward god kunnskap om liknende situasjoner som den verden nå står overfor med Coronaviruset. Han har også ledet WHOs team i Kina i forbindelse med den pågående epidemien.

Til tross for seniorrådgiverens tidligere erfaring, har han aldri tidligere opplevd noe i nærheten av reaksjonene Covid-19 har ført til.

Overfor POV omtaler han mange av tiltakene i forbindelse med nedlukking av europeiske byer som unødvendige og en selvskading. Det som har utgjort den store forskjellen, har vært tiltakene i flere av de asiatiske landene, ifølge WHO-eksperten.

CORONAVIRUSET: Flere en 300.000 tilfeller av covid-19 nå er rapportert til WHO, fra nesten hvert land i verden. Video: AP Vis mer

- Hva skjer om noen uker, når befolkningen og økonomien ikke lenger kan følge restriksjonene. Da løper alle ut og man mister kontrollen på smitten. Fokuser på de syke og deres kontakter, ikke på alt det vi ikke kan se, sier Aylward og fortsetter:

- Viruset er i de syke personene og deres nærmeste kontakter. Ikke alle mulige andre steder. Test mennesker, spor opp de syke og sett dem i isolasjon. Finn deres nærmeste kontakter, test disse og sett også dem i isolasjon om nødvendig. De skal ikke isoleres hjemme, da smittes bare resten av husstanden også. I Kina sørget man for isolasjonsbygg.

Feil tiltak

Viruseksperten har tirsdag ikke vært tilgjengelig for intervju med Dagbladet, men sier til POV at han er sterkt kritisk til at folk i mange av Europas land har fått beskjed om å holde seg hjemme dersom de opplever milde symptomer. Dette fordi det fører til at andre i hjemmet kan bli smittet, og at man forlater hjemmet etter at symptomene er over, selv om man kan være smittebærer.

- I Kina fikk man ikke forlate isolasjonen før det var garantert at man var smittefri, forteller Aylward, som legger til at virus ikke er så smittsomt som det framstilles mange steder.

HERJER: Coronaviruset herjer verden over. Det er det ikke alle som tar hensyn til. Reporter: Emilie Rydning. Video: KameraOne Vis mer

Han sammenlikner det blant annet med et vanlig influensavirus - noe som ifølge eksperten er mer smittsomt enn coronaviruset. Dette fordi sistnevnte utelukkende smitter via dråpesmitte.

- Hvis dette viruset hadde vært like effektivt, kunne man ikke satt inn tiltakene som Kina, Sør-Korea og Singapore har gjort. Det ville rett og slett ikke virket. Coronaviruset er ikke så skrekkelig smittsomt som mange tror, sier Aylward.

Delte meninger

Professor Ørjan Olsvik – en av Norges fremste eksperter på virus og epidemier - støtter i motsetning til Aylward måten Norge nå håndterer pandemien på.

- Norge, som har en viss mengde hjerte- og lungemaskiner, kan ikke ha en spiss topp av syke, for da vil mange ikke få behandling. Vi vil derfor dra dette ut og kjøle utbruddet ned. Andre land kan gå for en topp spiss. Det varierer veldig hva hvert enkelt samfunn kan gjøre, sier Olsvik.

Han ser utfordringene håndteringen fører til, ved at bedrifter går konkurs og økonomien blir dårlig. Løsningen er imidlertid enkel, mener professoren:

- Heldigvis har vi et oljefond og penger til å komme oss fra dette. Norge gjør dette på denne måten, og England en annen. Men det er denne modellen som passer vårt grisgrendte land best, og jeg støtter det, sier Olsvik.

- Unødvendig

Professor Jon Olaf Olaussen ved NTNU, ekspert på blant annet bio- og miljøøkonomi, deler på sin side WHO-ekspertens syn på tiltakene som nå gjøres i flere europeiske land. Han mener kostnadene ved det som er innført, er for store.

- Det virker dessuten for meg som at det som er mest kostbart, som er stenging av skole og barnehage, har en høyst uklar nytteeffekt, sier Olaussen til Dagbladet, og forklarer:

- I dette tilfellet er barn lite utsatt for viruset og det er tvil om barn smitter. Nytteeffekten ved å stenge skole og barnehage virker derfor liten, når kostnadene er så store.

- Er det Europa nå gjør en form for selvskading, som Aylward mener?

- Det er i hvert fall unødvendig skading. Jeg tror ikke smitteforskjellen er så stor i forhold til skaden det gjør på økonomien, svarer Olaussen.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

På spørsmål om hva professoren mener de europeiske landene heller burde gjort, velger han å vise til Sverige i stedet for Asia, slik som Aylward.

- Sverige har stengt høyskoler og videregående skoler, noe som ikke ville fått noen praktisk betydning for foreldrene. Mye kan gjøres likevel, ettersom man kan jobbe digitalt. Når det gjelder små barn, er det verre. Den svenske modell virker fornuftig. I tillegg må alle gjøre andre enkle ting, som å holde avstand, droppe selskap og følge råd fra helsemyndighetene, legger Olaussen til.

Hele Norges coronakart