Coronakatastrofe i India:

WHO: En «perfekt storm» har skylda

Krisen i India fortsetter å øke i omfang, og situasjonen er ute av kontroll. WHO klandrer en «perfekt storm» av faktorer for den økende krisen i landet.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den andre coronabølgen har truffet India for fullt. Krisen i landet fortsetter å øke i omfang, og beskrives som «ute av kontroll».

Landet med 1,3 milliarder innbyggere har den siste tida fått påvist over 300 000 daglige coronatilfeller. Samtidig er det meldt om over 2700 daglige coronadødsfall.

Sykehuskapasiteten er sprengt, det er tomt for oksygen, og krematoriene er fulle. Det brennes lik i parker og på parkeringsplasser.

- Folk bare dør og dør

- Jeg har mistet tellingen, sier presten Sanjay på spørsmål fra nyhetsbyrået AFP om hvor mange døde som er brakt til krematoriet i New Delhi der han jobber.

Det økende dødstallet har tvunget de ansatte ved gravplassene og krematoriene til å droppe de tradisjonsrike, hinduistiske seremoniene og dødsritualene.

MASSEKREMERING: Her brennes flere lik på et krematorium i New Delhi. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB
MASSEKREMERING: Her brennes flere lik på et krematorium i New Delhi. Foto: Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer

- Folk bare dør og dør. Hvis vi får inn flere lik, må vi kremere på veien. Det er ikke mer plass her, fortsetter han.

Noen steder må også lik brennes i parker, ettersom krematoriene har sprengt kapasitet.

«Perfekt storm»

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

India er med det inne i sin verste smittebølge hittil i pandemien, og blir nå sett på som pandemiens episenter.

Tirsdag advarte talsmann i Verdens helseorganisasjon (WHO), Tarik Jasarevic, mot å skylde på virusmutasjonene som den eneste årsaken til Indias andre coronabølge.

Han mener den andre smittebølgen er forårsaket av en «perfekt storm av faktorer», skriver den britiske avisa The Guardian.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Jasarevic mener både store menneskesamlinger den siste tida, lave vaksinasjonsrate, og de mer smittsomme virusvariantene har skylda for den andre bølgen, ifølge den britiske avisa.

Dobbeltmutasjon

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

India har oppdaget en dobbeltmutasjon av coronaviruset, som anslås å være mer smittsom, og som trolig er dominerende i landet. I Stockholm er det oppdaget fire tilfeller av den indiske mutasjonen. Norge har på nåværende tidspunkt ikke oppdaget noen tilfeller av den nevnte varianten.

- I hvilken grad disse virusendringene er ansvarlige for den raske økningen av tilfeller i landet er fortsatt uklart da det er andre faktorer som nylig store samlinger som kan ha bidratt til økningen, sa WHO-talsmann Jasarevic og fortsatte:

- Kombinasjonen av lettelser i tiltak, at mange personer samler seg, mer smittsomme virusvarianter og for dårlig vaksinedekning er med på å skape en «perfekt storm».

Indiske helseeksperter har gitt for tidlig gjenåpning skylda for krisen. Det har blitt pekt på store religiøse samlinger, gjenåpning av offentlige steder og politiske folkemøter, ifølge BBC.

- Hjerteskjærende

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Den indiske regjeringen mener på sin side at smitten nå øker kraftig på grunn av befolkningstettheten i de store byene.

Mutasjoner av viruset sprer seg raskt, men også utbredt motstand mot bruk av munnbind har trolig økt smittespredningen, skriver NTB.

- Situasjonen i India er hjerteskjærende, har WHO-sjef, Tedros Adhanom Ghebreyesus, uttalt ifølge avisa.

Det antas også at de reelle indiske coronatallene kan være høyere enn det som rapporteres.

Norge vurderer hjelp til India

MUTASJON: Slik har det britiske viruset mutert. Video: Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier. Vis mer

Flere land har alt lovt å hjelpe coronarammede India.

Både EU, USA og Storbritannia er i ferd med å sende oksygen og medisinsk utstyr.

Også den norske regjeringen har sagt at de ser på muligheten for å bidra med coronahjelp til India som følge av den alvorlige situasjonen i landet.

- Vi vurderer nå hvordan vi best mulig kan bidra med støtte, og er allerede i dialog med indiske myndigheter og ulike organisasjoner om dette, sa statssekretær Jens Frølich Holte i Utenriksdepartementet til NRK tirsdag.

- Omfattende

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har tidligere uttalt til Dagbladet at smittesituasjonen i India ikke har vært raskt stigende, men svært langvarig.

- Det har holdt seg omfattende i lang tid. I veldig befolkningsrike land, der folk bor på så forskjellige steder, er det vanskelig å se på tallene for landet over ett. Det er ulike regioner. Men India er ett av landene som er hardt rammet, sier han til Dagbladet.

Siden pandemien startet har nesten 200 000 indere mistet livet mens de var smittet med covid, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Over 17,6 millioner indere har fått påvist coronaviruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer