Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

WHO: Europa er episenteret

Over 5000 mennesker har dødd på verdensbasis som følge av coronaviruset.

Fredag ettermiddag holder Verdens helseorganisasjon (WHO) pressekonferanse for å legge fram siste nytt om coronaviruset covid-19.

Se livesending øverst i saken.

WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at over 5000 mennesker så langt har dødd etter å ha blitt smittet med viruset.

Det er påvist over 136 000 smittetilfeller på verdensbasis.

Ghebreyesus beskriver Europa som episenteret for pandemien.

Flere smittetilfeller blir nå rapportert hver dag, enn det ble rapportert i Kina på høyden av virusutbruddet i landet.

I Europa er Italia hardest rammet, med over 15 000 bekreftede smittetilfeller og mer enn 1000 døde.

FENGENDE: Helsevesenet i Vietnam har publisert en musikkvideo, i håp om å spre bevissthet rundt coronaviruset. Reporter: Christian Wehus. Video: Helsevesenet i Vietnam. Vis mer

- Dødelig feil

WHO-lederen advarer land mot å tro at de ikke er i faresonen.

- Alle som ser på erfaringer fra andre land med større epidemier, og tenker at dette vil ikke skje med oss: Dere gjør en dødelig feil. Det kan skje med hvert land, sier Ghebreyesus.

Han trekker fram Kina som eksempel på et land som gjennom omfattende testing og mobilisering i samfunnet har klart å begrense spredningen.

ANTIBAC: God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Lanserer krisefond

Videre forteller WHO-lederen at de i dag lanserer et krisefond som alle - også privatpersoner - kan bidra til: Covid-19 Solidarity Response Fund.

- Til nå har vi hovedsakelig vært avhengig av at myndighetene vil støtte håndteringen av viruset. Vi takker alle som har støttet WHOs responsplan, sier Ghebreyesus.

Midler fra fondet skal blant annet gå til å kjøpe helsemateriell som masker, hansker og briller, samt diagnosetester. Et annet tiltak er å bedre overvåking.

Ghebreyesus takker gigantene Google og Facebook for allerde å ha bidratt med støtte.

- Vi står alle i dette sammen

Hele Norges coronakart