Covid-19

WHO fraråder behandling

WHO fraråder å behandle covid-19-pasienter med rekonvalesensplasma. Seksjonsleder Lise Sofie H. Nissen-Meyer ved OUS mener at noen pasienter fortsatt kan ha nytte av behandlingen.

FRARÅDER: WHO fraråder å behandle covid-19-pasienter med rekonvalesensplasma, som innebærer å behandle pasienter med blodplasma som har blitt høstet fra personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon. Foto: Juan Karita / AP / NTB
FRARÅDER: WHO fraråder å behandle covid-19-pasienter med rekonvalesensplasma, som innebærer å behandle pasienter med blodplasma som har blitt høstet fra personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon. Foto: Juan Karita / AP / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Nylig kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) at de sterkt fraråder å behandle personer som ikke er alvorlig syke med covid-19 med rekonvalesensplasma. De fraråder også slik behandling av pasienter som er alvorlig eller kritisk syke med covid-19.

Rekonvalesensplasmabehandling dreier seg om å behandle pasienter med blodplasma som har blitt høstet fra personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon.

Frarådingen kommer som følge av resultater fra 16 studier med totalt 16 236 pasienter. Studiedeltakerne hadde varierte sykdomsforløp, noen var ikke alvorlig syke, mens andre var alvorlig eller kritisk syke med covid-19. WHO gir unntak for frarådingen for pasienter som deltar i randomiserte kontrollstudier.

Til tross for at behandlingen innledningsvis virket lovende, forklarer WHO, viser funnene på nåværende tidspunkt at behandlingen verken forbedrer dødeligheten eller reduserer behovet for behandling med respirator. I tillegg opplyser de at behandlingen er kostbar og tidkrevende.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Video: Dagbladet TV Vis mer

Norsk studie

Seksjonsleder Lise Sofie H. Nissen-Meyer ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Oslo universitetssykehus forteller til Dagbladet at de har en pågående studie av behandling med rekonvalesensplasma mot covid-19. Hun opplever ikke at det er noen motsetning mellom WHOs fraråding og praksisen i Norge.

- Jeg tenker at WHO gir et generelt og viktig råd på bakgrunn av resultatene fra de store randomiserte studiene som har blitt utført. Disse studiene viser at behandlingens effekt mot sykdomsvarighet og dødelighet hos covid-19-pasienter ikke er god nok til å gi en generell anbefaling om behandling med rekonvalesensplasma til innlagte covid-19-pasienter.

Hun forteller at behandlingen har vært utbredt.

- I nesten alle andre land enn Norge har denne behandlingen blitt brukt nesten ukritisk for å behandle covid-19-pasienter, i håp om at det skal hjelpe. Nå viser det seg at det ikke har noe særlig effekt.

- Selv om rekonvalesensplasmabehandling er trygt og enkelt, vil det alltid være risiko knyttet til blodoverføring, i tillegg til at behandlingen er ressurskrevende. Samlet sett koker det ned til at man ikke bør gi noen en behandling som ikke virker.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kan ha nytte

Nissen-Meyer mener at noen pasienter fortsatt kan ha nytte av behandlingen.

- Når det er sagt, mener jeg fortsatt at covid-19-pasienter med immunsvikt eller nedsatt evne til å danne egne antistoffer kan ha nytte av slik behandling når den gis på riktig tidspunkt. Det har kommet studier som støtter slik behandling av disse pasientgruppene, og jeg opplever ikke at det er en motsetning mellom WHOs anbefaling og praksisen i Norge.

Det er nettopp slike pasienter som inngår i den pågående studien.

- Vår studie skal rapportere om resultater fra covid-19-pasienter som mottar behandling med rekonvalesensplasma. Ved Oslo universitetssykehus begynte vi å gi denne behandlingen i desember 2020. Pasientene som har mottatt denne behandlingen har vært alvorlig eller kritisk syke, og har hatt immunsvikt eller manglende evne til å danne egne antistoffer, sier Nissen-Meyer og fortsetter:

- Hittil har mellom 20 og 30 pasienter ved OUS blitt behandlet med rekonvalesensplasma mot covid-19, og litt over halvparten har blitt inkludert i vår studie. Behandlingen benyttes fortsatt i Norge, og de seineste ukene har fire pasienter blitt behandlet med rekonvalesensplasma. Denne behandlingen er altså fortsatt et alternativ i den aktuelle pasientgruppen som vi undersøker.

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

Resultater

Studien pågår fram til at det har gått to år, eller fram til at man slutter å behandle de aktuelle pasientene med rekonvalesensplasma, for eksempel fordi man får et bedre behandlingstilbud.

- Noen av pasientene har det gått veldig bra med, mens andre har dødd. Sannsynligvis ville de ha dødd uansett, som følge av at de har fått behandling for seint eller at den ikke har hatt effekt. Studiedeltakerne har ikke blitt sammenliknet med en kontrollgruppe, men etter hvert vil vi kanskje få muligheten til å sammenlikne våre resultater med resultater fra tilsvarende studier i andre land.

Seksjonslederen mener at kunnskapen man nå har opparbeidet seg om behandlingen er ekstremt viktig.

- Når neste pandemi kommer, så må man gjøre de samme studiene om igjen, men vi kan i tillegg målrette de viktige studiene i disse pasientgruppene raskere. Vi har lært så mye om de aktuelle pasientgruppene det siste året, som vi tror at de vil ha glede av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer