Covid-19

WHO fraråder behandling

WHO fraråder å behandle covid-19-pasienter med rekonvalesensplasma. Seksjonsleder Lise Sofie H. Nissen-Meyer ved OUS mener at noen pasienter fortsatt kan ha nytte av behandlingen.

FRARÅDER: WHO fraråder å behandle covid-19-pasienter med rekonvalesensplasma, som innebærer å behandle pasienter med blodplasma som har blitt høstet fra personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon. Foto: Juan Karita / AP / NTB
FRARÅDER: WHO fraråder å behandle covid-19-pasienter med rekonvalesensplasma, som innebærer å behandle pasienter med blodplasma som har blitt høstet fra personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon. Foto: Juan Karita / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) at de sterkt fraråder å behandle personer som ikke er alvorlig syke med covid-19 med rekonvalesensplasma. De fraråder også slik behandling av pasienter som er alvorlig eller kritisk syke med covid-19.

Rekonvalesensplasmabehandling dreier seg om å behandle pasienter med blodplasma som har blitt høstet fra personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon.

Frarådingen kommer som følge av resultater fra 16 studier med totalt 16 236 pasienter. Studiedeltakerne hadde varierte sykdomsforløp, noen var ikke alvorlig syke, mens andre var alvorlig eller kritisk syke med covid-19. WHO gir unntak for frarådingen for pasienter som deltar i randomiserte kontrollstudier.

Til tross for at behandlingen innledningsvis virket lovende, forklarer WHO, viser funnene på nåværende tidspunkt at behandlingen verken forbedrer dødeligheten eller reduserer behovet for behandling med respirator. I tillegg opplyser de at behandlingen er kostbar og tidkrevende.

Norsk studie

Seksjonsleder Lise Sofie H. Nissen-Meyer ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Oslo universitetssykehus forteller til Dagbladet at de har en pågående studie av behandling med rekonvalesensplasma mot covid-19. Hun opplever ikke at det er noen motsetning mellom WHOs fraråding og praksisen i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer