Coronavaksine:

WHO godkjenner kinesisk vaksine

Verdens helseorganisasjon (WHO) har utstedt en nødgodkjennelse til den kinesiske coronavaksinen fra Sinopharm. Gledelige nyheter, mener Statens legemiddelverk. Uaktuell for Norge, mener FHI.

«GLEDELIG», MEN ...: Den såkalte Beijing-vaksina fra det kinesiske selskapet Sinopharm er blitt nødgodkjent av WHO. Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener nyheten er gledelig, men slipper ikke jubelen løs ennå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
«GLEDELIG», MEN ...: Den såkalte Beijing-vaksina fra det kinesiske selskapet Sinopharm er blitt nødgodkjent av WHO. Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, mener nyheten er gledelig, men slipper ikke jubelen løs ennå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den såkalte Beijing-vaksinen fra det kinesiske selskapet Sinopharm har fått en nødgodkjenning fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og blir dermed den sjette vaksinen som får et godkjent stempel fra organisasjonen.

Dermed kan Sinopharm-vaksinen nå benyttes i Covax-samarbeidet, som arbeider for å gi verdens fattigste land vaksiner.

Fra før er Moderna, Pfizer, AstraZeneca, AstraZeneca produsert i India og Janssen-vaksinen til Johnson & Johnson nødgodkjent av WHO.

TREDJE DOSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke en ny mutert virusvariant, og tror det ligger an til at folk må få en tredje, oppdatert, vaksinedose etter hvert. Video: Dagbladet Vis mer

«Gledelig», men …

- Dette er gledelige nyheter, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til Dagbladet.

- Vi skal være glade for hver eneste nye vaksine som blir godkjent. Det er positive bidrag i kampen mot pandemien., legger han til.

Det er likevel et «men».

Før den kinesiske vaksinen kan brukes i for eksempel Norge, trenger den en europeisk godkjenning, og Sinopharm har til gode å søke om at deres vaksine blir tatt opp til såkalt løpende vurdering i EU.

Vaksinen fra kinesiske Sinovac, Vero Cell, er imidlertid oppe til løpende vurdering i EUs legemiddelbyrå EMA.

- Vi ser med glede på alle vaksineprodusenter som vil søke godkjenning i Europa, for Europa har et veldig solid godkjenningssystem for vaksiner, og Norge forholder seg til europeiske godkjenninger, sier Madsen.

«ANGELINA-19»: Det tunisiske TV-programmet får flere til å rase. WHO mener de er med på å spre vaksineskepsis. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NessmaTV Vis mer

FHI: - Kommer for seint

Som Steinar Madsen gjør, påpeker også FHI-overlege Preben Aavitsland at Sinopharm-vaksinen først må godkjennes av EMA før den er aktuell i Europa.

- Det vil ta tid. Vaksinen er neppe aktuell for europeiske land. Den kommer for seint, skriver Aavitsland i en e-post til Dagbladet.

Han forteller at Norge ikke har planer om å kjøpe den kinesiske vaksinen.

Men:

- Den kan være nyttig for mange land som ikke har nok vaksiner, skriver Aavitsland.

VURDERER Å UTSETTE: Studier viser at én dose av vaksinene gir 80% immunitet. Derfor vurdere nå helsemyndighetene å utsette dose nummer to, for å kunne vaksinere flere, raskere. Vis mer

Lite offentlig data

Sinopharm har utviklet to ulike coronavaksiner, og det er den såkalte Beijing-vaksinen som nå er godkjent av WHO, men selskapet har oppgitt lite offentlig informasjon om de to vaksinene.

WHO opplyser at de er veldig sikre på at Sinopharm-vaksinen beskytter folk i aldersgruppen 18-59, men at det er lite tiltro til dataene om beskyttelse for dem over 60 år, skriver NTB.

Sinopharms vaksine skal, ifølge forsøk i Kina og Emiratene, ha en effektivitet på henholdsvis 79 prosent og 86 prosent, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer