Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WHO gransker kreft fra mobil

Verdens Helseorganisasjon (WHO) starter nå en verdensomspennende undersøkelse for å finne ut om strålingen fra mobiltelefonen kan føre til hjernekreft. Flere av Norges 1,6 millioner mobilbrukere blir trolig med i undersøkelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere over hele verden jobber nå på spreng for å finne ut om det virkelig er helsefarlig å snakke i mobilen.

I dag reiser representanter fra Statens Strålevern og Kreftregisteret til WHOs internasjonale byrå for kreftforskning i Lyon i Frankrike.

Blant sakene på dagsordenen står verdens største undersøkelse for å kartlegge om det er sammenheng mellom bruk av den elektroniske kranglefanten og kreft, primært hjernekreft.
- Det er stor sannsynlighet for at også Norge kommer til å delta, sier direktør Ole Harbitz i Statens Strålevern til Dagbladet.

Åtte land deltar

I tillegg til Norge, er det planlagt at Australia, Canada, Frankrike, Israel, Italia, Finland og Sverige skal være med i undersøkelsen.

WHO bestemte seg for å starte prosjektet etter at mennesker over hele verden har meldt om plager og sykdom som de tror stammer fra mobiltelefonbruk.

Til nå er det ikke gjort noen undersøkelser på mennesker. Men laboratorieforsøk på rotter har vist at strålingen påvirker både kort- og langtidsminnet og at utstrakt bruk kan føre til lymfekreft.
- Til nå er det ikke bevist at bruk av mobiltelefonen kan føre til kreft hos mennesker. Men dette er et veldig aktivt forskningsfelt, sier Ole Harbitz.

Kreftlege Freddi Lewin ved Huddinge sjukhus i Sverige sier til avisa Expressen:

- Det er ikke umulig at strålingen kan føre til kreft.

Hjernesvulst

Dersom Norge bestemmer seg for å si ja til prosjektet, som er finansiert av WHO, vil flere nordmenn bli kontaktet. Forskerne er først og fremst på jakt etter personer som har brukt mobiltelefon over lang tid.

Leder av WHOs internasjonale byrå for kreftforskning, Elisabeth Cardis, sier at undersøkelsen skal ligge til grunn for videre studier av personer både med og uten hjernesvulst.

Sjokkerende

I Australia er det meldt om stor økning av hjernesvulsttilfeller de siste ti årene.

Amerikanske forskere meldte for tre måneder siden at strålingen påvirker hukommelsen.

- Bare noen måneder tidligere kom den første sjokkerende meldingen fraAustralia: I et forsøk på 100 mus, som alle var bærere av et gen som kan føre til lymfekreft, ble det påvist at antall krefttilfeller blant forsøksmusene ble fordob-let etter at dyrene var blitt utsatt for en times stråling fra mobilen i 18 måneder.

Rundt 1,6 millioner nordmenn kan i dag nås via mobiltelefonen. I slutten av februar vil resultatene av en omfattende norsk-svensk undersøkelse legges fram.

FARLIG? Rundt 1,6 millioner nordmenn kan i dag nås via mobiltelefon. Nå skal mulige helseskader av mobiltelefonbruk sjekkes grundig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!