Apekopper

WHO: - Ha færre sexpartnere

Generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener enkelte bør ta en for laget.

FÆRRE SEX-PARTNERE: Nå kommer WHO med et oppsiktsvekkende råd for å begrense spredningen av apekopper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
FÆRRE SEX-PARTNERE: Nå kommer WHO med et oppsiktsvekkende råd for å begrense spredningen av apekopper. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har apekopper spredt seg over hele verden. Mot slutten av forrige uke erklærte Verdens Helseorganisasjon (WHO) sykdommen som en internasjonal folkehelsekrise.

Nå legger generaldirektør i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus fram en anbefaling om å redusere antall sexpartnere for å begrense smitte.

Det skriver den britiske avisa The Guardian.

- Et trygt valg

På grunn av smittesituasjonen i verden ber Ghebreyesus menn som er i riskosonen om å vurdere hvor mange de skal ha sex med.

Siden mai har 98 prosent av smittetilfellene vært homofile, bifile eller menn som har sex med menn, påpeker generalsekretæren.

- For øyeblikket er det å redusere antall sexpartnere et trygt valg for deg selv og andre, sier Ghebreyesus.

Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke gått ut med konkrete råd når det gjelder antall sexpartnere, men skriver at man i det pågående utbruddet har sett sammenheng mellom arrangement og sammenkomster på arenaer der det praktiseres tilfeldig sex.

- Spesielt med flere partnere, for eksempel sexklubber og saunaer. I slike miljøer kan smitte skje både ved direkte kroppskontakt med smittede personer eller indirekte via inventar og overflater uten at man nødvendigvis har seksuell kontakt, skriver de.

- Kondom beskytter ikke

Selv om bruk av kondom gir beskyttelse mot mange seksuelt overførbare infeksjoner, advarer FHI om at det ikke vil stoppe apekopp-smitte.

- Menn som har sex med menn og som oppsøker slike miljøer, bør informeres om risikoen knyttet til dette utbruddet og anbefales å praktisere sikrere sex, skriver FHI.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

De fraråder også kontakt med syke personer, samt unngå kontakt med klær håndklær eller sengetøy som har vært brukt av en smittet person.

Slik begynner det

Ifølge Lommelegen kan smitteforløpet til apekopper deles inn i to faser:

Først får man smerter i kroppen og feber, deretter utslett på kroppen.

- De begynner som små flate flekker, som blir små, opphøyde kuler. Disse vokser og blir fylt med først klar væske og deretter gul væske. Disse koppene sprekker og det blir sår, og deretter skorper, skriver nettstedet.

Lommelegen skriver videre at de fleste som blir smittet får mild sykdom.

UTSLETT: Slik kan apekopp-utslettet se ut. Foto: UK government, OGL 3 , via Wikimedia Commons
UTSLETT: Slik kan apekopp-utslettet se ut. Foto: UK government, OGL 3 , via Wikimedia Commons Vis mer

Disse symptomene har blitt avdekket hos personer i land som ikke pleier å ha apekopper, ifølge Lommelegen.

  • Akutt innsettende feber (over 38,5 grader).
  • Hovne lymfeknuter.
  • Muskelsmerter og kroppssmerter.
  • Ryggsmerte.
  • Kraftløshet.
  • Et spesifikt utslett med blemmer som brister (som ikke kan forklares med andre tilstander).

Ifølge FHI er det i skrivende stund 51 tilfeller av apekopper i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer