Ny coronavariant:

WHO har trykket på den røde knappen

Etter et møte i Verdens helseorganisasjon fredag er det klart: WHO klassifiserer den nye virusvarianten, som fredag har skapt bekymring verden over, som en bekymringsvariant.

BEKYMRER: Den nye virusvarianten ført oppdaget sør i Afrika har skapt bekymring verden over, og ble fredag klassifisert som en bekymringsvariant av WHO. FOtO: NIAID-RML / AP / NTB
BEKYMRER: Den nye virusvarianten ført oppdaget sør i Afrika har skapt bekymring verden over, og ble fredag klassifisert som en bekymringsvariant av WHO. FOtO: NIAID-RML / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Hvis de trykker på alarmknappen nå, vil det være på bakgrunn av at den har så veldig mange endringer, og at det kan se ut til at den sprer seg raskt i Sør-Afrika, sa seksjonsleder Karolina Bragstad i FHI til NRK før WHO-møtet var over fredag.

Rett etter klokka 19 fredag kveld melder imidlertid WHO at de har gjort nettopp det, og klassifiserer den nye varianten, som først ble oppdaget sør i Afrika, som en bekymringsvariant.

Dette er den mest alvorlige klassifiseringen en variant kan få på WHOs liste, og varianten er den femte i rekken til å bli stemplet en variant av bekymring, skriver Reuters.

Varianten har inntil nå stått på lista over interessante varianter hos EUs helsemyndigheter.

At WHO klassifiserer en variant som en bekymringsvariant betyr:

  • At viruset har økt overføringsevne, eller
  • Den har en økt evne til å forårsake sykdom, eller endringer i sykdomsforløpet, eller
  • Varianten forårsaker nedgang i effektiviteten til folkehelsen og sosiale tiltak, tilgjengelig diagnostikk, vaksiner og terapi.

Har fått navn

WHO har gitt navnet Omicron til den nye virusvarianten.

Varianten har vist seg å ha svært mange mutasjoner, og er derfor trolig mer smittsom. Totalt har varianten fått påvist 32 mutasjoner i piggproteinet, noe som kan påvirke virusets evne til å infisere celler og spre seg. Dette kan også gjøre det vanskeligere for immunceller å angripe viruset.

- Det ekstremt høye tallet med spikeproteiner tilsier at dette kan bli en alvorlig bekymring, sa den britiske virologen Tom Peacock ved Imperial College i London torsdag.

Varianten, som har gått under betegnelsen B. 1.1.529, ble først oppdaget i land sør i Afrika. Fredag ble det kjent at varianten også er oppdaget i Europa, etter at Belgia har fått påvist to tilfeller.

Utbruddet er særlig sentrert i Guatengregionen i Sør-Afrika, hvor smittetallene har økt kraftig de siste åtte dagene.

KANSELLERT: Flere land har fredag innført innreisestopp fra land sør i Afrika. Alberto Pezzali / AP / NTB
KANSELLERT: Flere land har fredag innført innreisestopp fra land sør i Afrika. Alberto Pezzali / AP / NTB Vis mer

EUs medlemsland innførte fredag midlertidig stans i flytrafikken fra land sør i Afrika. Også Storbritannia har innført dette.

I Norge ble det innført tiltak med umiddelbar virkning fredag ettermiddag, i forsøket på å hindre virusvarianten i å spre seg til Norge. Innreisetiltakene gjelder for Sør-Afrika og seks naboland.

- Vi må forsinke og begrense at virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika sprer seg til Norge. Derfor strammer vi nå inn på tiltak for reisende fra dette området, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

Nye tiltak

Følgende land omfattes av tiltakene: Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi. UD fraråder nå reiser som ikke er strengt nødvendig til disse landene. Dette rådet vil vurderes fortløpende i samråd med helsemyndighetene.

Det blir plikt til karantene i ti døgn, minst tre av dem på karantenehotell, og det gjelder også fullvaksinerte og folk som har gjennomgått sykdom.

Ved negativt resultat på PCR-test tatt tidligst 3 døgn etter innreise kan resten av innreisekarantenen gjennomføres i egen bolig eller på annet egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. Ved negativ PCR-test tatt tidligst 7 døgn etter innreise kan karantenen avsluttes.

- Det er veldig viktig at disse rådene og reglene etterleves. Vi har et felles ansvar for å begrense smitten så langt det lar seg gjøre, sier Kjerkol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer