WHO hyller Sverige

WHO-topp Michael Ryan hyller Sverige for håndteringen av Covid-19. Han mener at vi kan lære noen lekser av svenskene.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert

Onsdag ettermiddag ble Sverige hyllet for sin håndtering av spredningen av coronaviruset under Verdens helseorganisasjons (WHO) daglige pressekonferanse. WHO-topp Michael Ryan mener at Sverige kan lære oss flere lekser.

- Dersom vi nå er på vei til å oppnå den nye normalen, så mener jeg at Sverige på mange måter representerer en framtidig modell for hvordan vi kan gå tilbake til samfunn som ikke er helt nedstengt.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Tilpasset hverdag

Ryan sier at samfunn sannsynligvis må tilpasse seg en hverdag hvor vi kan være sosiale til tross for at trusselen fra coronaviruset fortsatt er til stede.

- Vi må være oppmerksomme på at viruset fortsatt er til stede, og at individer, familier og samfunn må gjøre sitt ytterste for å hindre smittespredning. Det kan bety at vi må tilpasse hvordan vi lever livene våre.

- Jeg mener at man i Sverige i realtid ser på hvordan dette kan gjennomføres. Så jeg tror at våre kolleger i Sverige kan lære oss noen lekser.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Forsvarer Sverige

Sverige har fått mye oppmerksomhet for å ikke ha iverksatt like inngripende tiltak som for eksempel Norge. Kontrastene har vært enda større til andre land, som har innført portforbud.

Men til tross for at Sverige har hatt høyere smitte- og dødstall enn nabolandene Norge og Danmark, har de også til enhver tid hatt kapasitet til å håndtere antallet innleggelser.

- Jeg vil understreke at Sverige ikke har unnlatt å kontrollere Covid-19. De har fulgt en veldig streng strategi som har påvirket alle deler av samfunnet. Det de har gjort annerledes, er at de har hatt tillit til at befolkningen selv reduserer kontakthyppigheten.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

Dårlig rykte

Sverige kan ha fått et ufortjent dårlig rykte, mener Ryan.

- Jeg tror at det er skapt et inntrykk av at Sverige ikke har innført tiltak, og bare latt viruset spre seg fritt. Ingenting er lenger fra sannheten.

Dette har vi blant annet sett USAs president Donald Trump har uttrykt ved to anledninger. Han har blant annet antydet at Sverige ikke har redusert kontakthyppigheten i befolkningen, og sagt at de «lider tungt».

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus benyttet anledningen til å fortelle at han nylig har vært i kontakt med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Videre fortalte han at Löfven har oversendt ham en liste over hvilke tiltak som har blitt iverksatt i Sverige.

Norge og Sverige

Innledningsvis hadde Norge og Sverige tilsynelatende veldig forskjellige strategier for å håndtere spredningen av coronaviruset. Den største forskjellen var at Sverige valgte å holde skoler og barnehager åpne.

Den siste halvannen måneden har imidlertid Norge klart å slå ned viruset. Som følge av dette har regjeringen valgt å gradvis gjenåpne landet, og på den måten har Norge nærmet seg Sverige i graden av inngripende tiltak.

Foreløpig viser tallene at over 7500 personer er påvist smitte i Norge, hvorav 207 av dem har dødd. Men i Sverige er det registrert nærmere 20 000 smittede, hvorav 2462 av dem har dødd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer