Sjefsforsker ved Verdens helseorganisasjon (WHO) angrer sterkt på måten coronapandemien ble håndtert i den første perioden.

Rørende øyeblikk: - Ikke til å tro
Soumya Swaminathan innrømmer at WHO burde ha anerkjent at SARS-CoV-2 kan spres ved dråpesmitte. Dette hadde de bevis på, men likevel valgte de ikke å formidle informasjonen videre, skriver The Independent.
- Vi burde ha sagt ifra om dette mye tidligere, sier sjefsforsker Swaminathan til Science Insider.
På Twitter kunngjør Swaminathan at hun skal gå av som sjefsforsker ved WHO. Hun har planer om vende tilbake til India, og arbeide med folkehelse der.
Verken WHO eller sjefsforskeren sier noe om Swaminathans avgang har noe med feilvurdering av coronasmitten.
Kritikkverdig
Selv om WHO ikke avklarte at dråper var en alternativ smittekilde, mener Swaminathan at de ikke fortjener den sterke kritikken de har fått.

- Vi nevnte ulike smitteforebyggende tiltak, som bruk av masker og ventilasjon, forteller hun.
I juli 2020 skriver WHO i en ny rapport at man kan bli smittet av Covid under medisinke behandlinger, ved å inhalere dråper i lufta som inneholder viruset. I tillegg vurderer de sannsynligheten for at smitten kan oppstå utenfor medisinske behandlinger, som for eksempel i rom med dårlig ventilasjon.
Nå som Swaminathan skal gå av som sjefsforsker, har hun et råd til hennes etterfølger:
- Om det kommer ny informasjon som kompliserer omstendighetene, ikke vent med å angripe problemet, sier hun til Science Insider.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!