STUDIER: David Haymann fra Global Health Programme med siste nytt om luftbåren smitte. Video: AP Vis mer

Coronaviruset:

WHO innrømmer: Kan smitte mer

Over 200 forskere kom med advarsel. Nå anerkjenner WHO de nye bevisene.

Publisert

I et åpent brev har over 200 forskere advart Verdens helseorganisasjon (WHO) om coronavirusets smittsomhet via luft. Forskerne mener luftbåren smitte har blitt undervurdert.

Dette til tross for at WHO mente at det ikke er grunn til å hevde at luftsmitte er en sentral smittemåte for Covid-19. Overfor Reuters bekreftet WHO-talsmann Tarik Jasarevic at de var gjort oppmerksomme på brevet, og ville undersøke innholdet sammen med sine eksperter.

Et par dager seinere anerkjenner WHO bevisene for at viruset sprer seg mer i lufta enn tidligere antydet, skriver The Guardian.

ADVARER: 239 forskere advarer WHO om luftsmittens betydning i spredningen av coronaviruset. Her fra utelivet i Oslo. Video/foto: CNN / NTB Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

WHO svarer

Benedetta Allegranzi, WHOs tekniske leder for smitteforhindring og kontroll, sa tirsdag under en pressekonferanse at det har dukket opp bevis for dette.

- Vi erkjenner at det har dukket opp bevis på dette feltet, som det har i alle andre felt angående covid-19-viruset og pandemien, og derfor mener vi at vi må være åpne for disse bevisene og forstå dets implikasjoner vedrørende overføringsmåtene og forholdsreglene som må tas, sier Alleganzi.

SARS-COV-2. Slik ser coronaviruset som forårsaker sykdommen covid-19 ut i et elektronmikroskop. Foto: AFP / NTB Scanpix
SARS-COV-2. Slik ser coronaviruset som forårsaker sykdommen covid-19 ut i et elektronmikroskop. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sjansen for luftsmitte i offentlige omgivelser, spesielt i spesifikke forhold, overfylte, lukkede og dårlig ventilerte omgivelser kan ikke utelukkes, sier hun.

Ifølge Maria Van Kerove ved WHO, jobber organisasjonen med et sammendrag av kunnskap om coronasmitte som burde bli tilgjengelig i løpet av de kommende ukene.

Hun sier også at mange av brevets signaturer kommer fra ingeniører, som «gir økende kunnskap om viktigheten av ventilasjon».

- Dette er forskningsfelt som vokser. Det er noe beviser som kommer fram, men de er ikke endelige, sier Allegranzi ifølge CNN.

Smitte innendørs

Advarselsbrevet til WHO er signert 239 forskere fra 32 land og er blitt publisert i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases under tittelen «It is Time to Address Airborne Transmission of Covid-19».

Eksperter mener det er kommet stadig sterkere bevis for at viruset kan bli hengende i luften i lang tid i form av partikler kalt aerosoler, og at det også kan bevege seg flere meter.

- Den siste tida har det kommet mange nye studier som bekrefter at Covid-19 er mer smittsomt via luft enn tidligere antatt. Det er en overvekt av smitte innendørs, som tyder på at aerosoler spiller en rolle i spredningen av coronaviruset, sa Jörn Klein til Dagbladet tirsdag.

Han er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Munnbind

Verdens helseorganisasjon (WHO) og folkehelsemyndigheter i en rekke land har fastholdt at det først og fremst er to smitteveier vi skal bekymre oss for: inhalering av små dråper fra smittede personer like i nærheten, og berøring av infiserte flater for deretter å berøre øyne, nese eller munn.

Hvis bevisene bekreftes, kan det påvirke retningslinjer for smittevern innendørs, skriver BBC. Det kan for eksempel bli nødvendig med utbredt bruk av munnbind blant folk flest.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad, har tidligere forklart hvorfor norske helsemyndigheter ikke anbefaler allmenn bruk av munnbind så lenge vi har lav smittespredning i samfunnet.

FHI har tidligere advart om at munnbind kan utgjøre smitterisiko fordi personer som ikke er vant med munnbind, kan bruke det feil eller ta seg mer i ansiktet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer