Omikron:

WHO: Kan føre til farligere varianter

Verdens helseorganisasjon kom tirsdag med en advarsel om at smitteøkningen grunnet omikronvarianten, kan gi motsatt effekt. - Jo mer den kopierer seg selv, desto mer sannsynlig er det at den kan utløse en ny variant.

WHOs beredskapssjef Catherine Smallwood mener det er sannsynlig at omikron utløser en ny variant. Hun spør seg hva en ny variant kan bringe med seg. Foto: Shutterstock / NTB
WHOs beredskapssjef Catherine Smallwood mener det er sannsynlig at omikron utløser en ny variant. Hun spør seg hva en ny variant kan bringe med seg. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Den raske spredningen av omikronvarianten gjør at en enda farligere variant kan dukke opp, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Flere steder i Europa og verden har det de siste dagene blitt satt nye smitterekorder. Blant annet ble det satt ny global døgnrekord i USA mandag, med over 1 million registrerte smittetilfeller.

Kommer med advarsel

Like før nyttår satte også Sverige ny døgnrekord og ansatte ved landets sykehus rapporterer om fulle avdelinger.

Det siste døgnet har Norge registrert 7921 smittetilfeller, som er det høyeste antall registrerte på et døgn siden pandemien begynte. I tillegg til de mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad at mørketallene er høye.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer

Men antall døde og antall sykehusinnleggelser er lavere blant smittede av omikronvarianten verden rundt, noe som har gitt håp om at viruset kan være i gang med å utvikle seg til en relativt mild sesongsykdom.

WHOs Europa-avdeling kom likevel med en advarsel tirsdag om at den store smitteøkningen grunnet omikronvarianten, kan gi motsatt effekt.

Dødelig variant

- Jo mer omikron spres, jo mer den overfører og jo mer den kopierer seg selv, desto mer sannsynlig er det at den kan utløse en ny variant, sier WHOs beredskapssjef Catherine Smallwood i et intervju med det franske nyhetsbyrået AFP.

Hun presiserer at omikron er dødelig.

- Den kan forårsake dødsfall, kanskje i litt mindre grad enn deltavarianten, men hvem vet hva den neste varianten kan bringe med seg, legger hun til.

- Selv i land med sofistikerte helsevesen og god kapasitet, er det nå en reell kamp som finner sted i øyeblikket, sier Smallwood.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer