Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

WHO med alkohol-advarsel

Frykter misbruk i hjemmet og advarer samtidig mot farlig myte om covid-19 og alkohol.

STOPP: Det er skjenkestopp i Oslo og flere norske byer og kommuner. WHO i Europa ber om at myndigheter ytterligere begrenser tilgangen på alkohol. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STOPP: Det er skjenkestopp i Oslo og flere norske byer og kommuner. WHO i Europa ber om at myndigheter ytterligere begrenser tilgangen på alkohol. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Med store deler av Europa under lockdown der folk må holde seg hjemme, er Verdens helseorganisasjon (WHO) bekymret for alkoholmisbruk.

WHOs Europakontor ber nå om at myndigheter i europeiske land innfører tiltak som begrenser alkoholforbruk under coronakrisa.

NB! STERKE INNTRYKK: Den amerikanske tv-kanalen CNN har fått eksklusiv tilgang til et av tre sykehus i New York som utelukkende jobber med corona-pasienter. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vinmonopolet har her til lands opplevd en kraftig økning i salget. Det forklares blant annet med at uteliv, taxfreesalg og grensehandel stengte over natta.

- Beskytter ikke

WHO frykter imidlertid alkoholbruken bak hjemmets fire vegger.

- Alkohol er skadelig for helsa generelt, og øker risikoen for skader og vold, inkludert partnervold. Det kan også føre til alkoholforgiftning. Med hjemmekarantene og lockdown kan alkohol forverre helseskader, føre til mer risikooppførsel, psykiske problemer og vold, skriver WHO i en melding.

WHO kommer samtidig med en advarsel.

«WHO i Europa vil minne folk på at å drikke alkohol ikke beskytter dem fra Covid-19 og oppfordrer myndigheter til å innføre tiltak som begrenser alkoholinntak.»

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier det ikke er aktuelt å gjøre noe med norsk alkoholpolitikk nå.

- Helse- og omsorgsdepartementet støtter budskapet om at det er viktig at lover og reguleringer som begrenser tilgangen til alkohol, opprettholdes i denne situasjonen. Det er på nåværende tidspunkt ikke aktuelt å gjøre endringer i de nasjonale rammene i alkoholpolitikken, som følge av situasjonen med koronaviruset.

INNTAR PARKEN: I Tel Aviv har sjakaler dukket opp i byens park på jakt etter mat. Video: NTB Scanpix Vis mer

- En farlig myte

Ifølge organisasjonen har det oppstått flere myter og desinformasjon omkring alkoholbruk under den pågående pandemien.

- Frykt og desinformasjon har skapt en farlig myte om at å innta sterk alkohol kan drepte Covid-19. Det gjør det ikke. Å innta all form for alkohol er en helserisiko, men å drikke sterk etanol, spesielt hvis det er blitt påført metanol, kan føre til alvorlige helsekonsekvenser, inkludert død, skriver de.

Metanol, også kalt tresprit, er en giftig alkohol som kan være vanskelig å skille fra etanol. Alkoholen brukes blant annet i industrien og kan finnes i smuglersprit ved å være tilsatt.

Ifølge WHO kan imidlertid alkoholbruk gjøre en person mer sårbar for covid-19, fordi det går utover immunforsvaret.

- Derfor burde folk begrense alkoholinntaket generelt, og spesielt under covid-19, skriver de.

Misbruk

Europakontoret til WHO peker på at Europa er den regionen med høyest alkoholinntak og regionen med høyest antall misbrukere og folk som får helseproblemer som følge av dette.

- Under pandemien må vi virkelig spørre oss selv om risikoen vi tar ved å etterlatte folk under lockdown hjemme med en substans som er farlig for dem og effekten det har på oppførselen mot andre, sier Carina Ferreira-Borges i WHO.

AVLYST: Det blir ikke noe barnetog i Oslo 17. mai 2020. Bilder fra NTB Scanpix. Vis mer

De mener alle alkoholrestriksjoner som til nå er innført i Europa burde opprettholdes, og ber også om at de burde styrkes.

Skjenkestopp

Dagbladet har torsdag morgen vært i kontakt med både Folkehelseinstituttet og Helse- og omsorgsdepartementet med spørsmål om hvorvidt det er aktuelt å innføre alkoholbegrensninger i Norge. Ingen av instansene har foreløpig svart.

I Oslo har det vært stopp i all alkoholservering på restauranter og utesteder siden lørdag 21. mars. Flere byer og kommuner har innført liknende tiltak.

Ifølge tall NRK hentet inn fra Vinmonopolet i begynnelsen av april, hadde alkoholsalget økt med 29 prosent siden Norge stengte ned 12. mars.

Selger på smittefrie Grønland

Land som Grønland og Sør-Afrika innførte alkoholforbud under epidemien.

På Grønland, hvor alkoholmisbruk er et stort folkehelseproblem, ble alkoholforbudet opphevet i går, onsdag. Ifølge avisa Sermitsiaq kunne innbyggerne i går igjen kjøpe øl og vin.

Den danske øya har ikke oppdaget smittetilfeller siden midten av mars og er nå definert som smittefri. Alle de elleve som fikk påvist smitte på øya er nå friskmeldte og ingen er døde.

Tiltaket ble innført for å sikre tryggheten hjemme. Forbudet gjelder for alt som inneholder mer enn 2,25 prosent alkohol - også i butikkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!