WHO-sjef

WHO: Neste pandemi kan bli verre

Eksperter i Verdens helseorganisasjon (WHO) mener coronaviruset trolig har kommet for å bli og at vi må lære oss å leve med det. De sier verden må være forberedt på at kommende pandemier kan bli verre.

- VIL SKJE IGJEN: WHO advarer om at coronapandemien ikke er den siste - den neste vil trolig bli verre.Foto: Mike Segar / Reuters / NTB
- VIL SKJE IGJEN: WHO advarer om at coronapandemien ikke er den siste - den neste vil trolig bli verre.Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 400 +243
innlagt 150 -8
døde 517
påvist smittet 94 500 000+614.7K
døde 2 020 000 +13.0K
Se mer

WHO har flere ganger i løpet av 2020 advart verden om at coronaviruset kan bli værende.

Leder for WHOs kriseprogram, doktor Mark Ryan, er også klar på at pandemien verden har opplevd i 2020 ikke blir den siste, og han advarer om at den neste kan bli verre, skriver The Guardian.

- Denne pandemien har vært alvorlig. Den har berørt alle hjørner på denne planeten. Men dette er nødvendigvis ikke den største, sier Ryan og fortsetter:

- Dette er en oppvåkning. Vi lærer nå hvordan vi kan gjøre ting bedre: vitenskap, logistikk, øvelse og ledelse, hvordan vi kan kommunisere bedre. Men denne planeten er sårbar.

TUNGT: Spansk helsepersonell i sorg under en minnstund for en kollega som døde av coronaviruset i april. Foto: Susana Vera / Reuters / NTB
TUNGT: Spansk helsepersonell i sorg under en minnstund for en kollega som døde av coronaviruset i april. Foto: Susana Vera / Reuters / NTB Vis mer

Vedvarende trussel

WHO-legen peker på at blant annet det komplekse verdenssamfunnet vi nå lever i er med på å gjøre oss mer sårbare for virus.

- Disse truslene vil fortsette å være der. Hvis det er én ting vi skal ta med oss fra denne pandemien, med all sin tragedie og tap, så er det at vi må samarbeide, avslutter han.

På sitt oppsummerende møte på tampen av året som har satt verden på hodet, gjentok noen av organisasjonens fremste eksperter budskapet om at en vaksine trolig ikke vil føre til en slutt på covid-19 i verden.

Vil bli endemisk

Professor David Haymann, som leder WHOs gruppe for strategiske råd mot infeksjonssykdommer, sier til The Guardian at virusets skjebne er å bli endemisk. Dette betyr at viruset vil fortsette å dukke opp i visse områder, og at man altså aldri helt blir kvitt det.

- Det virker som om skjebnen til SARS-CoV-2 er å bli endemisk - det samme som har skjedd med fire andre coronavirus, og at det vil fortsette å mutere etter hvert som det blir reprodusert i menneskelige celler. Spesielt i områder der det har vært mye smitte.

Haymann er imidlertid klar på at verden ikke vil måtte leve som i 2020 for alltid.

- Heldigvis har vi verktøy for å redde liv, og i kombinasjon med god folkehelse vil dette lære oss å leve med covid-19, sier han.

SÅRBAR: WHO peker på at verdenssamfunnet er svært sårbare for pandemier og at viruset lett sprer seg til alle verdenshjørner. Foto: Michael Probst / AP/ NTB
SÅRBAR: WHO peker på at verdenssamfunnet er svært sårbare for pandemier og at viruset lett sprer seg til alle verdenshjørner. Foto: Michael Probst / AP/ NTB Vis mer

Vaksine ingen garanti

Doktor Mark Ryan mener coronaviruset vil fortsette å være en overhengende trussel - også med vaksiner på plass.

- Det mest sannsynlige scenarioet er at viruset vil bli et nytt endemisk virus som vil fortsette å være en trussel til en viss grad. Men en trussel på et lavt nivå gitt et effektivt, globalt vaksinasjonsprogram, sier Ryan.

STILLE: Reiselivet er hardt rammet av coronakrisen. Se de unike bildene fra den ellers så travle Oslo Lufthavn. Video: Avinor Vis mer

- Det gjenstår å se hvor godt vaksinene blir tatt opp, og hvor nært vi kommer en dekning som gir oss muligheten til å eliminere det. At en vaksine eksisterer, selv med høy effektivitet, er ingen garanti for å eliminere eller utrydde en infeksjonssykdom.

Rett før jul ble Pfizer og BioNTechs coronavaksine godkjent i EU, og allerede søndag ble første stikk satt å et sykehjem i Oslo. Vaksinen har vist seg å være effektiv for å hindre utvikling av alvorlig sykdom, men det gjenstår fortsatt å se om vaksinene hindrer viruset fra å spre seg.

VIL BLI VÆRENDE: WHO-eksperter mener en vaksine ikke vil være slutten for coronaviruset, og at vi må lære oss å leve med det. De mener imidlertid at vaksinen kan forhindre at folk blir alvorlig syke. Foto: Pedro Nunes / Reuters / NTB
VIL BLI VÆRENDE: WHO-eksperter mener en vaksine ikke vil være slutten for coronaviruset, og at vi må lære oss å leve med det. De mener imidlertid at vaksinen kan forhindre at folk blir alvorlig syke. Foto: Pedro Nunes / Reuters / NTB Vis mer

En rekke andre coronavaksiner er under utvikling, og det er ventet at en EU-godkjenning av blant annet Moderna-vaksinen er rett rundt hjørnet. Vaksinen har allerede blitt tatt i bruk i USA etter en nødgodkjenning.

- Jeg tror ikke vi har beviser for at noen av vaksinene med sikkerhet hindrer folk fra å faktisk bli smittet og videre smitte andre, sier sjefforsker Soumya Swaminathan i WHO.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer