WHO oppretter krisekomité etter at zikaviruset har spredd seg i rekordfart

Viruset kan angripe gravide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver spredningen av zikaviruset som eksplosjonsartet og dramatisk.

- De frykter at utbruddet av zikaviruset kan komme opp mellom 3 og 4 millioner tilfeller, sier en tjenestemann ifølge NTB.

- Zikaviruset spres i en eksplosiv fart, sier sjefen for Verdens helseorganisasjon, Maragret Chan som også la til at det ikke er konkrete bevis på at viruset forårsaker hjerneskader hos barn som blir født.

Sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner», sa Chan til WHOs medlemsstater i Genève torsdag.

Det nedsettes en krisekomité som skal møtes 1. februar for å diskutere ulike tiltak som skal bidra til å finne ut hva den internasjonale responsen bør være og hvilken forskning som bør prioriteres.

Beroliger nordmenn Joakim Øvrebø fra Folkehelseinstituttets avdeling for virologi kan berolige nordmenn i Norge som ikke reiser til områdene der viruset har blitt påvist.

WHO oppretter krisekomité etter at zikaviruset har spredd seg i rekordfart

- Det er ingen grunn til at viruset kan spre seg i Norge med det første. Det er kun gravide kvinner som må holde seg unna Sør- og Mellom-Amerika hvor tilfeller av Zika har blitt påvist, sir Øvrebø.

Forrige gang WHO advarte mot spredningsfare grunnet virus var under Ebola-utbruddet i 2014 som tok livet av mer enn 11 000 mennesker. Men Øvrebø forteller at ebola er farligere for enkeltpersonen når man først blir smittet enn det zika er.

- Zikaviruset er ikke dødelig, og det er ikke rapportert noen dødsfall. Men viruset kan skade hjernen til fosteret hos gravide kvinner og det er alvorlig.

Forårsakes av mygg Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes. 

Den nevrologiske lidelsen mikrocefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av dem som blir født med diagnosen dør unge. 

Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrocefali. Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. 

Zikaviruset er allerede registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 

ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix
ADVARER: Flere land advarer gravide kvinner mot å reise til flere land på det amerikanske kontinentet som er rammet av zikafeber, etter at brasilianske forskere fant en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: Rafael Fabres / dpa / NTB Scanpix Vis mer

I midten av desember gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

Finnes ingen kur Zikafeber ble først oppdaget hos aper i Zika-skogen i Uganda i 1947. Etter å ha spredd seg gjennom Afrika, krysset det Atlanterhavet til Latin-Amerika på begynnelsen av 2000-tallet.

Så langt finnes det ingen kjent vaksine for å forhindre smitte, eller en kur når man først har blitt syk.

 ADVARER MOT VIRUSET: Margeret Chan har opprettet en krisekomité som skal bidra med å finne ut hva den internasjonale responsen bør være og hvilken forskning som skal prioriteres. Foto:  REUTERS/Denis Balibouse
ADVARER MOT VIRUSET: Margeret Chan har opprettet en krisekomité som skal bidra med å finne ut hva den internasjonale responsen bør være og hvilken forskning som skal prioriteres. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer