REVURDERES: Mange mener Robert Mugabe ikke egner seg som goodwillambassadør for FN. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpix
REVURDERES: Mange mener Robert Mugabe ikke egner seg som goodwillambassadør for FN. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpixVis mer

Zimbabwes president Robert Mugabe

WHO-sjefen revurderer utnevnelsen av Mugabe som goodwillambassadør

Mugabe takket ja til å være goodwillambassadør tidligere denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen av Verdens helseorganisasjon (WHO) sier han revurderer utnevnelsen av Zimbabwes president Robert Mugabe som goodwillambassadør.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus, som selv kommer fra Etiopia, kunngjorde denne uken at Mugabe har takket ja til en forespørsel om å være goodwillambassadør. Dette vekket sterke reaksjoner, og lørdag skrev han på Twitter at han nå revurderer avgjørelsen:

- Jeg lytter. Jeg hører deres bekymringer. Revurderer avgjørelsen i lys av WHOs verdier. Jeg vil komme med en offisielle uttalelse så snart som mulig.

93 år gamle Mugabe har styrt Zimbabwe de siste 30 årene og anklages både for å være autoritær og for omfattende brudd på menneskerettighetene.

Aprilsnarr
Tone Skogen (H), statssekretær for utenriksminister Ine Eriksen Søreide, er en av dem som reagerer.

- Norge er kritisk til egnetheten av president Robert Mugabe som goodwillambassadør for WHO. Dette bidrar ikke til å styrke organisasjonens anseelse utad, sa Skogen til Dagbladet fredag.

Heller ikke Storbritannia, USA, Irland eller Canada er spesielt imponert over utnevnelsen.

I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet heter det at avgjørelsen går på akkord med FNs idealer, og Storbritannia sier det er «overraskende og skuffende».

- Utnevnelsen er uakseptabel. Jeg trodde det var en dårlig aprilspøk, sier Canadas statsminister Justin Trudeau.

Kritikk fra organisasjoner
Organisasjoner som Human Rights Watch, UN Watch, World Heart Federation, Action Against Smoking og britiske Cancer Research er også blant dem som reagerer sterkt. De tre sistnevnte har undertegnet en felles protest etter utnevnelsen og viser til de omfattende bruddene på menneskerettighetene i Zimbabwe.

- Tyrannen fra Zimbabwe er den siste personen som bør legitimeres av FN på noen måte som helst, sier leder av UN Watch Hillel Neuer.

Tidligere denne uken hyllet Ghebreyesus Mugabes helsepolitikk og hevdet 93-åringen vil kunne «øve innflytelse på sine likemenn i regionen».

- En mann som flyr til Singapore for medisinsk behandling etter å ha ødelagt Zimbabwes helsesektor er WHOs goodwillambassadør, tvitrer Doug Coltart, som er menneskerettsaktivist og menneskerettsadvokat i Zimbabwe.

(NTB)