Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Who-sker du i Spektrum

En tunghørt, tynnhåret forlagsredaktør med kassegitar er hovedpersonen på scenen i et ikke fullsatt Oslo Spektrum i kveld. Uten kreativiteten og pågangsmotet til Pete Townshend (51) hadde verken The Who eller rockeoperaen «Quadrophenia» blitt virkelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- «Quadrophenia» er mer en samling inntrykk. Du ser en guttunge på en klippe midt ute i havet, og hele greia forklarer hvordan han kom dit, var Townshends noe tåkete definisjon av sitt nye verk i 1973.

«Frustrertes musikk»

Han fulgte det med et annet utsagn:

- Det jeg virkelig har prøvd å få til, er å illustrere at grunnen til at rocken fortsatt eksisterer, er at den ikke er ungdommens musikk. Den er musikken til de frustrerte og misfornøyde.

Fra før av hadde Townshend skrevet rockeoperaen «Tommy», i tillegg til alle de vanlige rockelåtene for The Who siden 1964. Men han hadde ambisjoner, og et band som var villig til å være med på å gjennomføre ideene.

Unge Jimmy er hovedpersonen i «Quadrophenia».

Han har fire tydelige personligheter: Én voldelig og aggressiv, én stille og romantisk, én sinnssyk og arrogant, én usikker og søkende.

Jimmy er «mod»: En hipp ungdomsgruppe i London kalte seg mods. Gutta var pent kledd i dress og slips, kjørte scooter, hørte på hard R&B og spiste amfetamin når de skulle more seg.

The Who var det fremste modbandet, men nådde utenfor det temmelig smale modmiljøet.

Én ting var at de jevnlig knuste instrumentene sine på scenen, en annen var at de hadde noe å fare med rent musikalsk.

Skuffende album

«Quadrophenia» er ikke The Whos beste album, det inneholder bare et par glitrende kutt (av seksten), «5:15» og «Love Reign O'er Me». Resten er temmelig tungt fordøyelig, og historien er ikke spesielt enkel å følge.

Mange ble skuffet over albumet da det kom ut for 24 år siden. Ikke minst fordi det kom etter gruppas fortsatt beste studioplate, «Who's Next» fra 1971.

Låten «The Punk and the Godfather» hjalp i metervis på Townshends gatetroverdighet da pønkerne utfordret de gamle rockerne noen år seinere. For Paul Weller i The Jam var Townshend selve gudfaren, akkurat som Weller nå er gudfar for en ny generasjon engelske rockere.

Ringo Starrs sønn

Pete Townshend og hans kolleger Roger Daltrey (53) og John Entwistle (50) har spilt sammen i over 30 år, og år om annet finner de sammen igjen for å kryste kroner av gamle suksesser. «Quadrophenia»-turneen er den første siden de tok for seg «Tommy» i 1990.

Fjerde medlem i den opprinnelige kvartetten var Keith Moon, som døde i 1978. Han var en drivende god trommeslager, men også gruppas klovn, villmann, og eksentriske innslag. Etter å ha brukt stoff og drukket alkohol hemningsløst halve livet, bukket han under, 31 år gammel. Siden da har The Who i hvert fall ikke vært det samme.

I Spektrum har The Who sønnen til Ringo Starr, Zak Starkey som innleid trommeslager.

Roger Daltrey, John Entwistle, Keith Moon og Pete Townshend var et firehodet troll som utgjorde et av Englands fremste rock'n roll band.