Who-sker du i Spektrum

En tunghørt, tynnhåret forlagsredaktør med kassegitar er hovedpersonen på scenen i et ikke fullsatt Oslo Spektrum i kveld. Uten kreativiteten og pågangsmotet til Pete Townshend (51) hadde verken The Who eller rockeoperaen «Quadrophenia» blitt virkelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- «Quadrophenia» er mer en samling inntrykk. Du ser en guttunge på en klippe midt ute i havet, og hele greia forklarer hvordan han kom dit, var Townshends noe tåkete definisjon av sitt nye verk i 1973.

«Frustrertes musikk»

Han fulgte det med et annet utsagn:

- Det jeg virkelig har prøvd å få til, er å illustrere at grunnen til at rocken fortsatt eksisterer, er at den ikke er ungdommens musikk. Den er musikken til de frustrerte og misfornøyde.

Fra før av hadde Townshend skrevet rockeoperaen «Tommy», i tillegg til alle de vanlige rockelåtene for The Who siden 1964. Men han hadde ambisjoner, og et band som var villig til å være med på å gjennomføre ideene.

Unge Jimmy er hovedpersonen i «Quadrophenia».

Han har fire tydelige personligheter: Én voldelig og aggressiv, én stille og romantisk, én sinnssyk og arrogant, én usikker og søkende.

Jimmy er «mod»: En hipp ungdomsgruppe i London kalte seg mods. Gutta var pent kledd i dress og slips, kjørte scooter, hørte på hard R&B og spiste amfetamin når de skulle more seg.

The Who var det fremste modbandet, men nådde utenfor det temmelig smale modmiljøet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer