Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Multiresistente bakterier

WHO slår alarm: Multiresistente bakterier sprer seg på sykehus i Europa

- Stort globalt helseproblem.

SLÅR ALARM: WHOs nye rapport viser at multiresistente bakterier sprer seg på sykehus i flere land i Europa. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SLÅR ALARM: WHOs nye rapport viser at multiresistente bakterier sprer seg på sykehus i flere land i Europa. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en fersk rapport fra verdens helseorganisasjon (WHO), er det blitt påvist multiresistente bakterier på sykehus i flere land i Europa.

I rapporten, kalt CAESAR - Central Asian and Eastern European Surveillance of Antimicrobial Resistance, står det at spredningen kan få store følger for pasienter.

Nå slår verdens helseorganisasjon alarm.

- Våre pasienter er utsatt for resistente bakterier i sykehus på grunn av overforbruk og misbruk av antibiotika. Vi oppfordrer til å minke bruken, for dette er et stort globalt helseproblem i vår tid, sier lege Zsuzsanna Jakab, WHOs Europa-direktør i en pressemelding.

Åtte land

Åtte land i Europa har blitt undersøkt hvorvidt problemet på sykehusene i landene er. I samtlige land som har blitt undersøkt finnes det multiresistente bakterier i flere av sykehusenes avdelinger (se hvilke land i faktaboksen).

Multiresistente bakterier er bakterier som er motstandsdyktige mot mer en ett antibiotikum.

Det er det høye forbruket av antibiotika som har ført til at det har vært en kraftig økning i antall tilfeller av multiresistente bakterier i verden.

Florerer

I rapporten kommer det fram at det er på intensivavdelingene bakteriene florerer mest, men også på kirurgiavdelingene.

SKUMMEL UTVIKLING: Ny forskning fra Harvard-universitetet viser at E. coli bakterien kan utvikle kraftig resistens ekstremt raskt. Mange er bekymret for dette og mener at utviklingen av antibiotika nå må gå raskere. Video: Harvard Medical School: http://hms.harvard.edu/news/bugs-screen Vis mer

I tillegg viser rapporten at det er svært høy prosentandel av personer som har fått påvist ulike bakterier, som E.coli, hadde multiresistente bakterier påvist da de ble syke.

- Mange vet ikke at de har multiresistente bakterier i seg. Man kan ha de i uker, måneder eller år uten å bli syk av dem både når man ellers er frisk. Men sannsynligheten for at bakterien gir en alvorlig infeksjon er økt dersom man har en sykdom, og jo alvorligere sykdom desto større risiko. Derfor er resistente bakterier særlig farlige i sykehus, sier Egil Lingaas, smittevernlege ved Oslo universitetssykehus, til Dagbladet.

Lingaas legger til at det ikke nødvendigvis er slik at multiresistente bakterier «slår til» under alle typer sykdom.

Han forteller også at sykehuspasienter i Norge isoleres dersom det har blitt påvist multiresistente bakterier på vedkommende. Dette er for at det ikke skal spres til andre pasienter.

Reagerer ikke en pasient på medisinen, kan personen i verste tilfelle dø. I april skrev Aftenposten at en kvinne døde på Haukeland sykehus fordi hun ikke reagerte på noe medisiner hun fikk.

Økning i antall tilfeller

For eksempel i Russland hadde 38 prosent av pasientene som hadde fått påvist E.coli som årsak til blodforgiftning, multiresistent bakterie i kroppen.

BAKTERIESKY: Forskere ved universitetet MIT har funnet ut at mennesker produserer en sky av bakterier når vi nyser. Denne skyen er usynlig, men frakter med seg bakterier mye lenger enn det vi først trodde... Video: MIT Vis mer

I Norge var tallet på 6 prosent og de hadde en spesiell form for resistens som kalles ESBL. Tilsvarende tall i 2005 var på 0,5 prosent.

- I Norge, slik som resten av verden, har det vært en kraftig økning av multiresistente bakterier. Selv om Norge foreløpig ligger godt an, går utviklingen rask og i feil retning, sier smitteoverlege Lingaas.

Mer i andre land

Kampen mot multiresistente bakterier er blitt et stort problem verden over.

Smittevernoverlegen tror at årsaken til at bakteriene florerer mer i andre land, særlig i østlige deler av verden, blant annet handler om ressurser.

- I land som ikke har et like godt helsetilbud som Norge, har ikke ressurser nok til å stille riktig diagnose, er det lett å ty til antibiotika, sier Egil Lingaas.

Lingaas forteller også at land i sørlige Europa, Asia og Sør-Amerika har en annen kultur for bruk av antibiotika, blant annet fordi man kan få kjøpt det uten resept.

Framtida er grå

Selv om Norge er blant de landene i verden som bruker minst antibiotika, ønsker myndighetene at bruken skal gå enda mer ned. Regjeringen har bestemt av bruken skal ned med 30 prosent innen 2020.

Smittevernoverlegen ved Universitetssykehuset i Oslo tror at det vil bli vanskelig å stoppe utviklingen, blant annet fordi vi beveger oss på tvers av landegrensene og får med oss bakterier uten at vi vet det.

- Vi kan ikke bare blokkere grensene. Bruken av antibiotika er som gjødsel for slike bakterier, og derfor bør bruken begrenses i hele verden, sier Egil Lingaas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!