Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Infeksjon X»

WHO slår alarm om ny potensiell dødelig sykdomsepidemi

«Infeksjon X» kan slå til når som helst. Men forskerne vet foreløpig ikke hva slags virus verden må takle.

UKJENT VIRUS: Ifølge Verdens helseorganisasjon vil det dukke opp et potensielt dødelig virus vi ikke har kunnskap om i dag. ILLUSTRASJON: nobeastsofierce / Shutterstock / NTB scanpix
UKJENT VIRUS: Ifølge Verdens helseorganisasjon vil det dukke opp et potensielt dødelig virus vi ikke har kunnskap om i dag. ILLUSTRASJON: nobeastsofierce / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå bedt forskere og helsearbeidere over hele verden om å være på vakt for et nytt og potensielt dødelig virus som har fått navnet «Disease X», på norsk «Infeksjon X», ifølge The Telegraph.

Fra før har verden vært kjent med sykdomsepidemier som Lassa-feber, som for øyeblikket herjer i Nigeria, og Ebola-viruset som drepte mer enn 11 000 mennesker i Vest-Afrika mellom 2013 og 2016.

WHOs liste over verdens største helsetrusler, som ble oppdatert i begynnelsen av februar, ser vi fortsatt Ebola-viruset og Zika-viruset, men i år har det dukket opp et niende og mer mystisk virus på lista. For første gang har WHO lagt til et virus vi fortsatt ikke kjenner.

- «Infeksjon X» innebærer at et per nå ukjent virus eller bakterie kan forårsake en alvorlig, internasjonal sykdomsepidemi hos mennesker, ifølge en uttalelse fra WHO.

Ifølge helseorganisasjonen er det et presserende behov for økt forskning for å kunne takle sykdommene som er satt opp på lista.

Kan være dødelig

Ifølge ekspertene i WHO kan «Infeksjon X» smitte fra flere kilder og også slå til når som helst.

- Mest sannsynlig kommer det til å komme et virus som vi ikke kjenner i dag, sier John-Arne Røttingen, direktør for Forskningsrådet i Norge og medlem av WHOs vitenskapelige rådgivningsgruppe.

Røttingen sammenlikner «Infeksjon X», som mest sannsynlig vil være et virus, med det dødelige sarsviruset som herjet over hele verden, Zika-viruset og Ebola-viruset.

- Kan «Infeksjon X» være dødelig?

- Absolutt. Det avhenger av viruset, hvor smittsomt det er og hvor farlig det kan være for den som blir smittet. Vi venter oss for eksempel et mer farlig influensavirus som kan føre til en pandemi som øker dødeligheten. Influensaviruset smitter også før folk føler seg syke og kan dermed smitte mange, sier han.

Smitte fra dyr

Ifølge Røttingen er smitte fra dyr en økende helsetrussel. Virus kan hoppe fra dyr til mennesker på samme måte som HIV-viruset også smittet fra dyr til mennesker for over 50 år siden.

- Foreløpig ser det ut som om epidemier ofte oppstår i tropiske strøk som i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Det kan ha en sammenheng med at artsrikdommen er større og at det derfor oppstår flere nye virus. Ellers kan det også ha en sammenheng med klimaendringer og urbanisering, sier Røttingen.

At «Infeksjon X» kan oppstå på grunn av biologisk krigføring, er også et scenario.

- Det er en sikkerhetspolitisk vurdering, men teknologien gjør at muligheten for å gjøre det er større enn tidligere. At terrorister får tilgang til denne typen teknologi er mer sannsynlig nå enn det var for 10–20 år siden, sier han.

Reell helsetrussel

Ifølge Røttingen er «Infeksjon X» en reell helsetrussel som verden må forberede seg på ved å forske fram medisiner, vaksiner og måter å diagnostisere på for å kunne håndtere en sykdomsepidemi.

- Det er mulig å lage nesten ferdige vaksiner som kan testes og justeres hvis dette skulle skje. Man må utvikle tester som gjør at man raskt kan diagnostisere et virus og sette gensekvensen inn i vaksineplattformer som allerede eksisterer, sier Røttingen.

Arbeidet er allerede i gang. Norge var sentrale i et internasjonalt initiativ kalt Cepi, som jobber med å utvikle vaksiner mot epidemier i samarbeid med Tyskland, Japan, Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!