«Infeksjon X»

WHO slår alarm om ny potensiell dødelig sykdomsepidemi

«Infeksjon X» kan slå til når som helst. Men forskerne vet foreløpig ikke hva slags virus verden må takle.

UKJENT VIRUS: Ifølge Verdens helseorganisasjon vil det dukke opp et potensielt dødelig virus vi ikke har kunnskap om i dag. ILLUSTRASJON: nobeastsofierce / Shutterstock / NTB scanpix
UKJENT VIRUS: Ifølge Verdens helseorganisasjon vil det dukke opp et potensielt dødelig virus vi ikke har kunnskap om i dag. ILLUSTRASJON: nobeastsofierce / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) har nå bedt forskere og helsearbeidere over hele verden om å være på vakt for et nytt og potensielt dødelig virus som har fått navnet «Disease X», på norsk «Infeksjon X», ifølge The Telegraph.

Fra før har verden vært kjent med sykdomsepidemier som Lassa-feber, som for øyeblikket herjer i Nigeria, og Ebola-viruset som drepte mer enn 11 000 mennesker i Vest-Afrika mellom 2013 og 2016.

På WHOs liste over verdens største helsetrusler, som ble oppdatert i begynnelsen av februar, ser vi fortsatt Ebola-viruset og Zika-viruset, men i år har det dukket opp et niende og mer mystisk virus på lista. For første gang har WHO lagt til et virus vi fortsatt ikke kjenner.

- «Infeksjon X» innebærer at et per nå ukjent virus eller bakterie kan forårsake en alvorlig, internasjonal sykdomsepidemi hos mennesker, ifølge en uttalelse fra WHO.

Ifølge helseorganisasjonen er det et presserende behov for økt forskning for å kunne takle sykdommene som er satt opp på lista.

Kan være dødelig

Ifølge ekspertene i WHO kan «Infeksjon X» smitte fra flere kilder og også slå til når som helst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer